Interview: Puzzle Muteson

cover

We schreven vorige week al over de prachtige video en song En Garde van Puzzle Muteson. We zeiden toen ook dat wij niet veel meer wisten over deze singer-songwriter. Social media en e-mail doen wonderen, en inmiddels hebben we bij de man zelf verhaal kunnen halen.

Vorige maand kwam het album En Garde uit op het indie-label Bedroom Community. Dit debuutalbum onderscheidt zich door een combinatie van persoonlijke folky liedjes met stil aangeslagen akoestische gitaar en piano, een hoge, vibrato-rijke mannenstem, en een rijke productie met weelderige elektronica en strijkers. Het merendeel van de songs blijft rustig, een heel enkele keer gaat het tempo iets omhoog (zoals in het titelnummer), maar de sfeer is er een van rust, eenzaamheid en verlangen. Denk in de trant van Damien Rice of Ray Lamontagne’s eerdere werk.

Puzzelstukjes

Achter de artiestennaam Puzzle Muteson gaat Terry Magson schuil, een jonge singer-songwriter woonachtig op het Britse Isle of Wight. De naam bestaat volgens Magson uit drie delen: “Muteson is een combinatie van het woord Mute (stil of stom, Red.) en mijn achternaam. Ik schrijf over zaken die ik normaal gesproken stil had gehouden. Puzzle komt voort uit een aantal toevalligheden die als puzzelstukjes in elkaar pasten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit een bandnaam zou worden, maar ik ben het als solo-artiest gaan gebruiken.”

Ergens past de muziek van Puzzle Muteson aardig in het rijtje van Sigur Rós en de eerder door ons besproken Ólafur Arnalds. De naam klinkt ook Scandinavisch – dat kan haast geen toeval zijn. Magson: “In eerste instantie is alles bij mij thuis geschreven en opgenomen, alleen vocalen en gitaar. Ik heb de tracks op Myspace gezet, waar Nico (Muhly, orkestraal arrangeur, Red.) het hoorde. Via hem kwam ik in contact met Valgeir Sigurðsson.” Valgeir Sigurðsson is onder meer bekend van het productie- en programmeerwerk dat hij deed voor Björk, Múm en Bonnie ‘Prince’ Billy; Nico Muhly heeft naast heel veel solo-werk ook onder meer arrangementen voor Sigur Ros’ Jonsí en Grizzly Bear gedaan. “Nadat ik met hun in contact ben gekomen hebben, besloten we het album opnieuw op te nemen. Daarvoor ben ik toen naar Reykjavík afgereisd, en hebben we met z’n drieën en een strijkerssectie het geheel opgenomen”.

Contrast van de eenvoud

En dan is daar de videoclip van En Garde. Hoe is die tot stand gekomen? “Het is letterlijk in de handen van Andrea Sisson en Pete Ohs [die samen visuals maken onder de naam Lauren Edward, Red.] terechtgekomen. Ik had eigenlijk niets met de inhoud te maken – ze hebben me alleen een kort concept uitgelegd. In eerste instantie vond ik het contrast van de eenvoud van de video met de muziek niet geweldig, maar geleidelijk aan ben ik het steeds mooier gaan vinden.” En de foto’s en tekstuele verwijzing naar de schermsport? “Ik heb nog nooit van mijn leven geschermd. Ik vond het nummer En Garde een van de sterkere tracks op het album. Het concept van de schermer paste naar mijn mening wel bij het gevoel dat ik met het album wilde creëren.”

Nu het album uit is, zitten daar natuurlijk tourverplichtingen aan vast. Hoewel Puzzle Muteson bekend staat als een vrij schuchtere podiumpersoonlijkheid, ziet hij wel uit naar het optreden in Tilburg, op 15 september tijdens het Incubate festival in de Paradox. En, tenslotte nog één vraagje: En Garde? Waarvoor moeten we op ons hoede zijn? “Ik weet het eerlijk gezegd niet. Mijn live-show wellicht? Daar is wat in geschoven, maar zoals het er nu naar uitziet doe ik mijn eerstvolgende tour helemaal alleen.