Een reis door de tijd met Icelandair

theater in het vliegtuig

Dit jaar bestaat Icelandair 80 jaar en dat vierde de luchtvaartmaatschappij met Ahead of Time, een bijzondere vlucht vol theater richting New York. Mixed Grill mocht mee aan boord van deze zeer bijzondere reis.

Van te voren was er nog niet veel bekend over wat ons te wachten stond. Het enige dat ik wist, was dat ik me op een vrijdagochtend op London Heathrow moest melden voor een theaterstuk dat 11 uur zou duren en 3 landen aan zou doen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Vrolijke liedjes

De eerste akte van het stuk was dus in Londen. Aangekomen in Terminal 2 viel het al op dat de stewardessen die bij de speciale incheckbalie rondliepen, gekleed waren in uniformen van vroeger. Na de paspoortcontrole voegden zich daar allerlei bonte personages aan toe. Ik zag een verliefd stelletje in kleding uit de jaren ’40 dat zichtbaar moeite had met het nemen van afscheid. Ook waren er hippies op blote voeten die vrolijke liedjes zongen, een gesjeesde zakenman uit de jaren ’80, een backpacker uit de nineties, een adellijke dame uit de jaren ’50 en nog veel meer opvallende typetjes. Voor mij was dit al behoorlijk grappig om te zien, maar minstens zo leuk was om de reacties van nietsvermoedende reizigers op het vliegveld gade te slaan.

Bij het inchecken kreeg ik het verzoek om mij in de business lounge van het vliegveld te melden. Daar aangekomen bleek dat een groot deel van de personages zich daar ook had verzameld. Al gauw begonnen de eerste types een gesprek aan te knopen met mij en mijn medereizigers. Ieder personage had een eigen verhaallijn en ze bleven allemaal op hilarische wijze in hun rol. Vooral de culturele botsingen tussen de verschillende tijdsperiodes waren erg leuk gedaan.

theater in het vliegtuig

Eenmaal in het vliegtuig richting IJsland ging het theater door. Er kwam steeds een andere personage naast me zitten, die dan het verhaal verder uitdiepte. Hierbij kwamen ook een aantal verhaallijnen samen om een rode draad te volgen. De geschiedenis van IJsland, rechten voor vrouwen en de behoefte om te reizen waren hierbij belangrijke thema’s.

Na een paar uur vliegen waren we in Reykjavík, alwaar in de Saga Lounge op het vliegveld het verhaal doorging op een geënsceneerd verjaardagsfeest. Dat de jarige zelf niet aanwezig kon zijn, mocht de pret niet drukken. Haar kleinzoon nam de honneurs waar en gaf het startschot voor een gezellig feestje.

Lekker eten

Na twee uur zingen, dansen en drinken was het tijd voor het laatste deel van Ahead of Time: de vlucht van Reykjavík naar New York. Een groot deel van de acteurs nam hier afscheid, maar het theaterstuk was zeker nog niet afgelopen. Het tempo van het stuk lag nu een stuk lager, zodat de gasten ook wat tijd hadden om uit te rusten en lekker te eten. Speciaal voor deze reis was er namelijk een uitgebreid diner aan boord met klassieke IJslandse gerechten.

theater in het vliegtuig

Tijdens deze vlucht was de hoofdrol voor de stewardessen, die regelmatig met een speciale mededeling kwamen. Deze waren zowel informatief als grappig. Zo waren er veel muzikale verwijzingen, maar ook bijzondere wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld dat Icelandair de eerste maatschappij was die met een geheel vrouwelijke bemanning een intercontinentale vlucht maakte. Het toont aan dat Icelandair een bijzonder bedrijf is en dat de IJslanders voorop lopen met gelijke rechten voor vrouwen.

New York en Reykjavík

Eenmaal in New York aangekomen had ik dus een zeer bijzondere ervaring achter de rug en toen moest het Amerikaanse avontuur nog beginnen! Zo bezocht ik onder andere Depeche Mode in Madison Square Garden en het bierfestival OctFest in Brooklyn. Binnenkort lees je op Mixed Grill meer over wat ik in New York heb gedaan en over de terugweg met een drie dagen durende stopover in IJsland.

Wil je zelf eens reizen via IJsland naar de VS, maak dan gebruik van een Stopover Pass. Hiermee kun je kosteloos je overstap in Reykjavik met maximaal 7 dagen uitbreiden. Icelandair biedt de mogelijkheid om tot april 2018 tijdens je stopover een bijzonder evenement bij te wonen. Van een voetbalwedstrijd tot een concert van Sigur Rós. Vul het formulier op de website in om te zien wat er mogelijk is.

theater in het vliegtuig

theater in het vliegtuig

theater in het vliegtuig

theater in het vliegtuig

theater in het vliegtuig