Investeren in een vakantiehuis? Zo pak je het aan!

Investeren in een vakantiehuis? Zo pak je het aan!

Ben je op zoek naar een belegging, maar wil je wel iets waar je zelf ook iets aan hebt? Overweeg dan om in een vakantiehuis te investeren. In de tijden dat je er zelf niet zit, kan je namelijk ook je vakantiehuis verhuren. Zo heb je altijd een plek om er op uit te trekken en daarnaast heb je ook nog een plek dat iets oplevert. Lijkt dit je wat? In dit artikel lees je 3 dingen waar je aan moet denken voor je de investering maakt.

Bepaal je doel

Het is belangrijk om te weten wat je wilt. Hoeveel mag de investering kosten en hoeveel moet het opleveren? Stap je in met een aanzienlijk laag risico door een vakantiehuisje op een camping of park te kopen? Koop je een instapklare woning of ga je renoveren? Laat je een volledig nieuwe vakantiewoning bouwen en neem je een groter risico, met wellicht een hoger rendement? Voor welke optie je ook kiest, voor elke optie verschilt de hoeveelheid risico. Het is goed om hier over na te denken al voordat je begint aan de investering. Hoe groter het risico, hoe groter de kans op winst of verlies.

Vind de ideale huurder voor jou

Als eigenaar van je nieuwe vakantiehuis heb je keuze tussen twee type huurders, als het gaat om de periode die zij kunnen verblijven. De korte termijn en de lange termijn. Op de korte termijn gaat de huurprijs omhoog, maar loop je ook meer risico op leegstand en dus geen rendement. Dit is helemaal geen probleem als je zelf ook graag gebruik wilt maken van je vakantiehuis. Heb je minder behoefte aan het gebruik maken van je vakantiewoning? Dan kan je er ook voor kiezen om te gaan voor een lange termijn verhuur. De inkomsten per nacht gaan hierbij wel omlaag, maar je voorkomt leegstand en zult dus altijd rendement hebben. Hierdoor loop je minder risico.

Locatie

Net als bij de aankoop van een woonhuis geldt dat je goed na moet denken over de locatie. Denk bij de locatie van je vakantiehuis vooral aan toeristische plekken. Provincies zoals Zeeland, waar veel toeristen naar toe trekken zullen meer vakantiehuurders aantrekken. Het vinden van een goede locatie is essentieel voor je rendement. Hoe populairder de locatie hoe hoger de huurprijs kan zijn. Let wel op bij de aankoop van je vakantiehuisje, dat de locatie de aankoopprijs van je investering bepaald. Zorg ervoor dat je niet te veel betaald.

Een vakantiehuisje is de investering waar je zelf ook nog wat aan hebt. Naast dat je het zelf als vakantiebestemming kunt gebruiken, kun je het daarnaast ook verhuren en hier winst op behalen. Bedenk vooraf wat je doel is en hoeveel dit moet het opbrengen. Neem dit doel mee in de keuze voor een korte of lange termijn. Zo kun jij straks je vakantiehuis verhuren in Zeeland!