Is jouw bedrijf klaar voor de volgende stap?

Is jouw bedrijf klaar voor de volgende stap?

Er is altijd een volgende stap in de groei van je bedrijf. Maar wat is in jouw situatie de beste stap om te nemen en wanneer zet je die stap? Wij helpen je graag aan de nodige inspiratie op dit gebied door een aantal veelvoorkomende vervolgstappen te beschrijven.

Managementlagen toevoegen

Er zijn veel ondernemers die gruwelen van extra managementlagen. Het liefst willen ze zelf overal bij betrokken zijn, maar er komt een bepaald moment dat dit eenvoudigweg niet meer kan. Het is te veel werk en bovendien word je dan zelf als ondernemer de remmende factor voor je bedrijf. Tijd dus om na te denken over het toevoegen van managementlagen.

Dat kan op verschillende manieren. Het ligt voor de hand om verschillende afdelingen te benoemen binnen je bedrijf, waarvan iemand aan het hoofd staat. Met deze afdelingsmanagers heb je regelmatig managementoverleg en zij houden je op de hoogte van alles wat er speelt. Je kunt er ook voor kiezen om in zelfsturende teams te gaan werken. Vooral bedrijven in de technologische hoek hebben dit al met veel succes toegepast. Daarmee laat je medewerkers los en geef je ze vertrouwen.

Een bedrijfspand kopen

Misschien heb je de eerste jaren wel vanuit huis gewerkt en durfde je het toen aan om een bescheiden werkplek te huren voor jou en je handvol medewerkers. Maar er komt een punt waarop het niet meer past op de huidige locatie. Dan kun je natuurlijk een groter pand huren. In plaats daarvan kun je er ook voor kiezen om je pand onderdeel te maken van je balans door het te kopen.

Heb je niet zo’n grote zak met geld beschikbaar om ineens een bedrijfspand te kunnen kopen? Daarvoor is de zakelijke hypotheek uitgevonden. Informeer dus eens naar de mogelijkheden om op termijn eigenaar te worden van je pand.

Innoveren met de nieuwste techniek

De volgende stap zetten kan ook betekenen dat je de onbetwiste koploper wordt in jouw branche op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld door zo innovatief te zijn dat de markt niet om je heen kan. Hiervoor heb je de wel de nieuwste techniek nodig en dus moet je investeren. Als je dit niet uit je reserves kunt betalen, kun je hiervoor advies aanvragen bij een bank. De vraag luid dan ook vaak, wat kan ik zakelijk lenen?

Door de nieuwste techniek als eerste toe te passen, bewijs je jezelf als koploper. Dat is een mooie positie die je veel publiciteit, aandacht en klanten oplevert. Kortom: je investeert op deze manier in de toekomst van je bedrijf.