Kweek een plant uit de pit van een avocado

maak je eigen avocadoplant

Avocado’s zijn lekker en gezond, maar wist je ook dat je uit de pit je eigen avocadoplant kan laten groeien? Dat is simpeler dan je denkt. We leggen het je graag uit.

Het begint natuurlijk met het opensnijden van de avocado. Met het vruchtvlees maak je iets lekkers. Als je klaar bent met eten, dan kunnen we aan de slag met de pit. Allereerst spoel je deze goed schoon, vruchtvlees kan namelijk gaan rotten en stinken. Dat wil je dus niet. De pit moet echt ruw aanvoelen als je deze gaat gebruiken.

Water

Vervolgens steek je rondom 3 satéprikkers (of cocktailprikkers) in de pit. Doe dit een beetje schuin en in het bovenste deel van de pit (zie de foto hieronder). Met deze constructie is het mogelijk om de pit op de rand van een glas of smalle vaas te laten hangen. Vul deze vervolgens met water, zodat het onderste deel van de pit (ongeveer 2 centimeter) in het water staat. De rest van de pit moet dus droog blijven. Daarna zet je het glas op een zonnige plek. Bijvoorbeeld een vensterbank.

Geduld

Nu is het een kwestie van geduld. Hopelijk gaat de pit ontkiemen (vaak lukt het, maar soms wil er echt niks gebeuren). Het enige wat je moet doen, is het water om de dag verversen en zorgen dat de rest van de pit schoon en droog blijft. Na een paar weken komt dan het magische moment dat de pit zich lijkt te splijten en dat er plots wortels aan de onderkant verschijnen.

Verpotten

Als deze wortels lang genoeg zijn (tussen de 5 en 10 centimeter) kun je de plant in wording gaan verpotten. Neem hiervoor een ruime pot met verse potgrond. Verwijder de prikkers en zet de pit in het midden van de pot. Alleen het bovenste puntje steekt nu nog uit boven de aarde. Nu is het weer een kwestie van geduld, zonlicht en veel water (zorg dat de aarde altijd vochtig is). Na een tijdje zul je zien dat de plant begin te groeien en best hard ook.

Vruchten

Zorg dus altijd voor een ruime pot of zet de plant, als deze groot genoeg is, in de tuin. Een avocadoplant kan tegen lichte vorst, dus is prima geschikt voor ons klimaat. Zorg wel dat de plant genoeg zonlicht krijgt en voor bescherming bij strenge vorst (kouder dan -4). Als je goed je best doet, zullen na 5 jaar de eerste vruchten verschijnen. De eerste jaren zijn deze nog klein, maar na een jaar of 2 (als de plant 7 jaar oud is) heb je je eigen avocado’s. Tot die tijd kun je genieten van een mooie plant.

maak je eigen avocadoplant
Stap 1: de pit in het water
maak je eigen avocadoplant
De plant begint te groeien