Leftfield klinkt nog steeds overtuigend in Paradiso

Leftfield in Paradiso Amsterdam

Het allereerste optreden ooit van Leftfield was in Paradiso. Daarom was het extra bijzonder dat de band weer terugkeerde naar de Amsterdamse poptempel. Bij de stand met merchandise was zelfs een speciaal t-shirt te koop met alle data die Leftfield in Paradiso speelde. Vrijdag 3 november was de eerste van twee optredens in Amsterdam.

Het is best bijzonder te noemen dat de twee avonden in Paradiso zo snel uitverkocht raakten. Na hun debuutalbum en de paar hitjes op hun tweede album gebeurde er niet zo veel met Leftfield de afgelopen jaren. Ja, er was vorig jaar plots een nieuw album, dat niet onaardig klonk, maar de mythische status die de band met Leftism had, leek zijn glans te hebben verloren. En van het oorspronkelijke duo is alleen nog maar Neil Barns over.

Toch waren wij, net als vele anderen dus, nieuwsgierig wat Leftfield anno 2023 te bieden heeft. Dat bleek dus behoorlijk wat te zijn. Met drie man sterk betreedt de band het podium. Al valt niet altijd goed te zien wat ze daar doen, want de show met lichten en schermen was lekker heftig aanwezig. De show was indrukwekkend goed en de band klonk op dreef. Ook klonk het nieuwe werk live erg goed. Leftfield had er duidelijk zin in en vuurde een audiovisueel spektakel op de zaal af.

Bassen

Dat pakte overigens niet altijd goed uit. Het klassieke Release The Pressure verzoop in een overdaad van bassen en de goedbedoelde pogingen van de meegebrachte MC. Later tijdens de toegift ging het gelukkig wel goed tijdens Melt. De kracht van Leftfield is ook altijd geweest dat ze muzikaal heel divers waren. Niet alleen maar 4 to the floor-beukers, maar ook dub of heel sfeervolle, rustige nummers. Maar uiteindelijk was het wel een klassieke beuker die voor de geweldige finale zorgde.

Phat Planet is en blijft een geweldige klassieker. Overweldigend toen deze uitkwam in 1999 en nog steeds zeer indrukwekkend in 2023. Helaas was dit ook het laatste nummer van de avond. Het publiek was overduidelijk hongerig naar meer en iedereen in de zaal wilde nog Open Up horen. Deze bleef helaas uit. Je kan niet alles hebben.