Recensie: Het grote Top 2000 kijk-, lees en luisterboek

het boek van de top 2000

Het einde van het jaar is weer in zicht. Traditiegetrouw staat de laatste week van het jaar in het teken van de Top 2000. Liefhebbers kunnen alvast in de stemming komen met een prachtig boek.

Sinds 1999 kun je de Top 2000 horen tussen Kerst en Oud en Nieuw op de radio en sinds 2002 zijn er ook televisie-uitzendingen. Een van mijn favoriete onderdelen daarin zijn de korte filmpjes waarin men op zoek gaat naar het verhaal achter een liedje. Deze verhalen staan centraal in Het grote Top 2000 kijk-, lees en luisterboek.

Bij het boek horen ook 2 cd’s en 2 dvd’s. Samen vertellen ze de bijzondere verhalen van 42 liedjes uit de Top 2000. Op de dvd’s staan de 42 korte documentaires die vanaf 2002 op de televisie te zien waren en in het boek kun je het achterliggende verhaal over de totstandkoming lezen.

Nukkige artiesten

De dvd’s op zich zijn al erg leuk om naar te kijken, maar met de verhalen erbij komt het helemaal tot leven. Het eindresultaat op televisie ziet er altijd mooi uit, maar in de praktijk blijkt dat de programmamakers regelmatig last hadden van nukkige artiesten en saaie locaties. Gelukkig komt er toch altijd een goed verhaal bovendrijven.

Het mooist zijn de gevallen waarin je als kijker (en lezer) echt meer te weten komt over een wereldberoemd liedje. Wie horen bij al die namen uit Spanish Stroll van Mink DeVille? Wie waren de echte Jacksons van Blame It On The Boogie? En over wie gaat Why Did You Do It? van Stretch? De video’s en de verhalen zijn zo sterk dat het er zelf niet toe doet of je het liedje dat erbij hoort kent.

Cadeau voor de feestdagen

Met de feestdagen in aantocht is dit een cadeau die je iedereen cadeau kunt doen. Ik heb erg genoten van de achtergrondverhalen over de interviews met de artiesten omdat ik zelf een paar jaar fulltime als muziekjournalist heb gewerkt. Het was allemaal zeer herkenbaar. Nog mooier vond ik het verhaal van Rick van der Linden van Ekseption die ik in de tijd dat ik bij de Buma/Stemra werkte vaak heb gesproken.

Een andere lezer van dit boek zal ook zo op zijn eigen manier wat herinneringen hebben bij een van de liedjes of zich verbazen over de soms bizarre verhalen die er achter steken.

Het grote Top 2000 kijk-, lees en luisterboek
Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis, Dirk Jan Roeleven, Arjan Vlakveld

Het grote Top 2000 kijk-, lees en luisterboek