Levi van Veluw toont zijn oeuvre in Singer Laren

Singer Laren - Levi van Veluw
Levi van Veluw, In the depths of memory, 2024. Foto: Peter Tijhuis

In Singer Laren is momenteel het buitengewone werk van Levi van Veluw te zien. De beeldend kunstenaar heeft met Labyrinth of memories zijn eerste grote museale overzichtstentoonstelling te pakken. Een bezoek brengen kan tot en met 25 augustus 2024.

Dwaal in zes zalen van het museum door het wonderlijke oeuvre van Levi van Veluw (1985), waarbij je ook werken uit de Singer collectie tegenkomt die de Nederlandse kunstenaar speciaal uitkoos voor deze tentoonstelling. Hierdoor wordt de eigen verzameling van Singer Laren, heel bijzonder, in een nieuw licht geplaatst.

Geënsceneerde werelden

Levi van Veluw presenteert in Labyrinth of memories een reeks aan twee- en driedimensionale werken. De gehele Nardinc vleugel van het museum is overgenomen door zijn indrukwekkende installaties. Onderweg kunnen bezoekers genieten van volledig geënsceneerde werelden.

Groots slotstuk

Het slotstuk van de tentoonstelling is zijn nieuwste, zaalvullende installatie. Hier heeft hij een jaar lang aan gewerkt. Voor deze installatie is de grootste zaal van Singer Laren omgebouwd tot een spiraalvormige ruimte met duizelingwekkend veel kasten. Deze zijn afwisselend gevuld met honderden blokken klei en 1500 ‘gekleide’ hoofden, schijnbaar afgekeurd door Van Veluw tijdens het reproduceren van zijn eigen beeltenis. De bezoeker wordt daarmee gevangen in de obsessieve herhaling van de scheppingsdrang van de kunstenaar.

Hoogtepunten uit de Singer collectie

Van Veluw selecteerde instinctief een aantal hoogtepunten uit de Singer collectie bij zijn installaties. Zo heeft hij zijn Origin of the beginning (2011) gecombineerd met het drieluik Le Songe du Vagabond (2016) van Henri Le Fauconnier. Dit indrukwekkende schilderij is speciaal voor de gelegenheid ingrijpend gerestaureerd. De beroemde Franse modernist maakte het werk als oorlogsvluchteling in Nederland, waar het in 1917 in het Stedelijk Museum werd geëxposeerd. ‘De droom van de vagebond’ brengt de levensgeschiedenis van Le Fauconnier in beeld, eindigend in een nachtmerrie. Dit resoneert met het werk Origin of the beginning, gebaseerd op Van Veluws herinnering van een angstdroom uit zijn kindertijd.

Winnaar Singerprijs 2024

De aanleiding van de tentoonstelling is het toekennen van de Singerprijs 2024 (uit naam van de Stichting Vrienden van Singer Laren) aan Levi van Veluw. De Singerprijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een hedendaagse Nederlandse kunstenaar en omvat een tentoonstelling en de aankoop van een kunstwerk. Van Veluw is de winnaar van de prijs, omdat hij op authentieke en unieke wijze zijn herinneringen vormgeeft met een groot ambachtelijk raffinement. Overigens is het de eerste keer dat een winnaar van de Singerprijs zoveel tentoonstellingsruimte krijgt.

Levi van Veluw: ‘Gaandeweg ontstond er een bijzondere chemie tussen Singer Laren en mijzelf als kunstenaar. Wat klein begon, is uitgegroeid tot een groots project. Het vergt lef van het museum om de planning om te gooien en zes tentoonstellingszalen leeg te maken, zonder te weten wat er precies gaat gebeuren.’

Levi van Veluw. Labyrinth of memories is tot en met 25 augustus 2024 te zien in Singer Laren. Op zondag 16 juni is er een Artis Interview en gaat museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm met Van Veluw in gesprek over de bijzondere selectie en zijn wonderlijke oeuvre. Kaarten hiervoor zijn op de website van Singer Laren te bestellen.

Singer Laren - Levi van Veluw
Henri Le Fauconnier, Le Songe du Vagabond, 2016, Singer Laren, Foto: Peter Tijhuis.
Singer Laren - Levi van Veluw
Levi van Veluw, Origin of the beginning, 2011, Foto: Peter Tijhuis.