Wippen op de grens tussen de VS en Mexico

Wippen op de grens

Het hek tussen de VS en Mexico is veelbesproken en staat voor veel mensen gelijk aan het politieke beleid van Donald Trump. Het kunstenaarsduo Ronald Rael en Virginia San Fratello heeft iets bijzonders gedaan met dat hek.

Al in 2009 had Rael plannen om iets met het hek op de grens te doen. Dat was dus in het jaar dat Barack Obama het stokje overnam van George Bush, ook zij zijn dus verantwoordelijk voor dit hek. Eén van Raels ideeën bestond uit een serie wippen waar bewoners van beide kanten van de grens op kunnen zitten. Dit plan is nu eindelijk uitgewerkt.

Actie en reactie

De installatie zorgt voor een vrolijke noot op een verder treurige plek. Niet alleen vanwege de opvallende kleur roze die de kunstenaars hebben gekozen, maar ook omdat het twee gescheiden gemeenschappen samenbrengt. Om te kunnen wippen moet je immers met zijn tweeën zijn. Zodoende komen nu inwoners van Sunland Park, New Mexico en Colonia Anapra, Mexico samen voor ontspanning en een praatje. Ook ontdekken ze het idee van actie en reactie. Een beweging in de VS veroorzaakt automatisch een tegenbeweging in Mexico.

De roze wippen zijn gemaakt door Taller Herrería in Ciudad Juárez, Mexico. Deze exemplaren moesten zo worden gebouwd dat ze tussen de spijlen van het hek passen. Gelukkig zijn Ronald Rael en Virginia San Fratello behalve kunstenaar ook respectievelijk professor en assistent-professor in de architectuur aan de universiteiten van Berkeley en San José State.

Wippen op de grens

Wippen op de grens
Het eerste ontwerp uit 2009

Foto’s: Ronald Rael en Virginia San Fratello