De mooiste voetbalstadions van Europa

Allianz Arena München
Foto: Patrick Huebgen

Voetbal maakt voor veel mensen een belangrijk deel uit van hun leven. Waarom maak je het dan ook geen onderdeel van je vakantie of stedentrip? Wij zetten de mooiste stadions van Europa voor je op een rij.

Deze stadions zijn niet alleen mooi aan de buitenkant. Binnenin is de plek waar je de actie en spanning van het spel kunt vinden. Het is de thuisbasis van Europese topclubs, waar internationaal bekende spelers in het team staan. Hoe mooi is het om eens zo wedstrijd te bezoeken? Veel mensen zien daar tegenop, omdat ze denken dat het moeilijk is om aan kaarten te komen. Maar het gaat makkelijker dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een kant en klare voetbalreis boeken. Weet je nog niet naar welke club je moet gaan? Kijk dan naar ons overzicht van mooiste stadions.

Allianz Arena, München

Het stadion van Bayern. Deze club behoort tot de beste van Duitsland én Europa. Arjan Robben kun je er helaas niet meer aan het werk zien, maar spelers als Lewandowski, Pavard en Thiago zijn ook een genot om naar te kijken. Dat gaat ook op voor het stadion. De Allianz Arena in het noorden van München is ’s avonds op zijn mooist. Dan nemen de panelen aan de buitenkant de kleuren van de club aan.

Camp Nou
Foto: Francisco Cornellana Castells

Camp Nou, Barcelona

Het stadion van FC Barcelona is qua capaciteit de grootste van Europa. Er kunnen maar liefst 99.354 mensen aanwezig zijn bij een wedstrijd. Aan de buitenkant zie je dat er trouwens niet aan af. Bij dit stadion moet je echt naar binnen om de ware schoonheid te zien. Je begrijpt dat zo’n grote massa voor een ongeëvenaarde sfeer zorgt. Een wedstrijd in Camp Nou is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Old Trafford
Foto: CC HonorTheKing

Old Trafford, Manchester

Bobby Charlton gaf Old Trafford de bijnaam The Theatre of Dreams. Al sinds 1910 speelt Manchester United zijn thuiswedstrijden op deze legendarische plek. Hier is de voetbalgeschiedenis haast voelbaar. Voeg daaraan toe het spel van Man U en de sfeer de Engelse supporters meebrengen en je hebt gegarandeerd een mooie tijd op Old Trafford.

stadion van Juventus
Foto: CC BY-ND 2.0 l.conti via Flickr

Allianz Stadium, Turijn

De naam van dit stadion lijkt vanwege de sponsor op die van Bayern München, maar we hebben het hier over de plek waar Juventus de thuiswedstrijden speelt. Wie Christiano Ronaldo in actie wil zien, moet dus hier zijn. Ook aan de buitenkant lijkt het moderne stadion wel een beetje op de naamgenoot in Duitsland. Binnenin is het juist een stuk kleiner. Er kunnen slechts 41.000 mensen naar binnen, wat relatief weinig is voor een internationale topclub.

stadion van real
Foto: Luis García

Estadio Santiago Bernabéu, Madrid

Is Barcelona niet je favoriete Spaanse club? Dan moet je dus naar Madrid. Het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid is prachtig gelegen in de stad. Om eerlijk te zijn is dit stadion qua uiterlijk een stuk mooier dan die van de concurrent uit Catalonië.

Stadion van Benfica
Foto CC BY 3.0: Mister No

Estádio da Luz, Lissabon

De naam van het stadion waar Benfica speelt heeft twee betekenissen. Luz staat in de eerste plaats voor licht, maar het is ook een verwijzing naar een belangrijke straat in de buurt van het stadion Estrada da Luz. De basis van het Estádio da Luz stamt uit 1954, maar voor het EK voetbal van 2004 onderging het een grondige renovatie, waardoor het nu modern oogt. In 2014 was hier de finale van de Champions League.