Mysterieuze installatie van kunstenaar Eugenio Cuttica

Eugenio Cuttica - Ataraxia
Foto’s © Eugenio Cuttica

Ataraxia is de naam van een mysterieuze installatie van de Argentijnse kunstenaar Eugenio Cuttica. Centraal staan 105 sculpturen van jonge vrouwen die op een stoel staan.

Als je deze sculpturen bekijkt, valt er direct een aantal zaken op. Ten eerste het feit dat ze doorzichtig en verlicht zijn. Dit komt omdat ze van glasvezel zijn gemaakt en aan de binnenkant LED-verlichting hebben. Ten tweede het feit dat de rijen met vrouwen en stoelen aan de achterkant langs een gebogen wand richting plafond gaan.

Grieks

Verder zie je nog een lichtgevende boom en een boot met daarin ook sculpturen en schilderijen die verwijzen naar de Argentijnse natuur. Door je te verdiepen in de titel van het werk kom je al een stuk in de buurt van de beweegredenen van de kunstenaar. Ataraxia is in het Nederlands ataraxie, een oud-Griekse term die volgens Wikipedia staat voor een onverstoorbare staat die zich kenmerkt door vrijheid van zorgen, affectieloosheid en emotionele gelatenheid.

Het kunstwerk was in 2018 te zien in het MAR Museum in Buenos Aires. Dankzij het fantastische Instagramaccount van curator Sophie N Gunnol hebben wij onlangs dit werk ontdekt. Ook kunstenaar Eugenio Cuttica is te vinden op Instagram.

 Eugenio Cuttica

 Eugenio Cuttica

 Eugenio Cuttica

 Eugenio Cuttica

 Eugenio Cuttica

 Eugenio Cuttica