Twee weken weg met R.C. Sherriff

ansichtkaart van Bognor
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Britse badplaats Bognor

Hoe lekker is het om op vakantie te gaan? Even weg van werk, huis en de alledaagse stress. Dat heerlijke ontspannen gevoel staat centraal in de roman Twee weken weg van R.C, Sherriff.

Het boek komt oorspronkelijk uit 1931 en daarom is het zo interessant dat deze nieuwe uitgave een inleiding heeft die citeert uit de autobiografie van de schrijver. Daaruit blijkt dat R.C. Sherriff het boek schreef nadat hij op vakantie was geweest. Ondanks dat de auteur dacht dat het verhaal wellicht te simpel was, bleek het een enorme hit. En terecht, want Twee weken weg is een heerlijke roman die perfect het vakantiegevoel omschrijft.

Bognor Regis

Zeker in dit jaar waarin we allemaal meer dan ooit snakken naar een ontspannen vakantie, waarbij we zorgen en stress thuis proberen te laten. Want ook daar gaat het boek over. Je volgt een familie uit de Britse middenklasse die twee weken naar de badplaats Bognor Regis gaat. De familie Stevens komt er al jaren en verblijft altijd in hetzelfde pension. Toch zijn de dingen dit jaar net even wat anders dan normaal.

Op prachtige wijze beschrijft Robert Cedric Sherriff een vakantie waarin ogenschijnlijk niet veel meer gebeurd dan naar het strand gaan, wat wandelen en samen eten. Tegelijkertijd gebeurt er ook weer van alles. Het verhaal verspringt regelmatig tussen de familieleden, om vervolgens hun gedachten te omschrijven. Zo blijkt iedereen wel met iets te worstelen: onzekerheid of angst om je baan te verliezen. Zaken die nu ook nog actueel zijn en zeker ook de kop opsteken als je lichaam en geest eindelijk aan ontspanning toe zijn.

De gedetailleerde schrijfstijl, levendige personages en het onderwerp maken van Twee weken weg het perfecte boek om deze zomer te lezen als je zelf even een paar dagen vakantie hebt.