Beter in je vel dankzij microdoseren

microdoseren

Steeds vaker hoor of lees je over microdoseren. Je neemt dan kleine hoeveelheden truffels met psilocybine tot je. Hierdoor haal je allerlei voordelen uit de werkzame stof zonder de psychedelische bijeffecten. Ik probeerde het uit.

Een paar maanden geleden bracht ik een weekje door op Vlieland, om even tot rust te komen. In de stapel boeken die ik daar las, zaten toevallig twee boeken waarin de schrijver enthousiast was over microdoseren. Vooral de anekdotes van schrijver Merlin Sheldrake over psilocybine in zijn boek Verweven Leven wekten mijn interesse.

Een paar weken later kreeg ik thuis plots een mail van een kennis die de PR deed voor Microdose Pro. Of ik op Mixed Grill eens aandacht wilde schenken aan microdoseren. Dat leek me een uitgelezen kans om het zelf eens te ervaren. Na een paar dagen ontving ik thuis een pakketje met daarin de truffels met psilocybine.

Wetgeving

Kortweg gezegd zijn truffels het ondergrondse deel van een paddenstoel. Wil je weten hoe het echt zit, dan kan ik je nogmaals het boek Verweven Leven aanraden. Waar psychedelische paddenstoelen verboden zijn, is dat met truffels niet het geval. Deze zijn 100% legaal in Nederland. De wetgeving zit vreemd in elkaar, maar hopelijk gaat dat ooit nog eens veranderen.

De verpakking van Microdose Pro bestaat uit een doosje waarin je aan de binnenkant een strip met truffels vindt en de informatie over het gebruik en het bewaren ervan. Het gebruik is simpel. Elk bolletje op de strip staat voor 1 gram. Als je begint, is het aan te raden om met 0,25 gram te starten. Dat kun je later opbouwen naar 0,5 gram en eventueel naar wens nog later naar 1 gram.

Om een een goede dosering te krijgen, is het wellicht slim om een weegschaaltje aan te schaffen die in delen van grammen kan wegen, maar je kunt het ook op het gevoel doen. Elke dosering bestaat namelijk uit een aantal kleine bolletjes. Door ze in tweeën of vieren te verdelen, kom je aardig in de buurt van de juiste dosering. De overige truffelbolletjes kun je in een klein zakje of bakje een week in de koelkast bewaren.

truffels

Er zijn meerdere protocollen om te microdoseren. Dit heeft te maken met wanneer je het inneemt en met welke frequentie. Voor beginners is het aan te raden om op dag 1 een kwart dosering te nemen en dan twee dagen te wachten voor je weer een kwart neemt. Zo kun je langzaam aan de veranderingen wennen en zorg je dat je niet te fanatiek van start gaat. Later kun je dan overstappen op een ander protocol.

Innemen doe je het beste voor het ontbijt, op een nuchtere maag. Je kunt ze zo puur opeten of mengen in bijvoorbeeld een smoothie. Over de smaak hoor je wisselende dingen. Sommigen vinden de smaak ronduit smerig, maar zelf had ik er geen probleem mee om ze puur op te eten. De smaak is eerst wat aards en na een paar keer kauwen proef je wat zure tonen. Niet lekker, maar zeker niet vies. En als je even later gaat ontbijten dan proef je niets meer.

Spannend

De eerste keer is natuurlijk een beetje spannend. Ik begin op een rustige dag waardoor ik die ochtend tijd heb voor een lange wandeling. Als eerste valt op dat mijn zintuigen scherper zijn. Alles komt net even een tikkeltje sterker binnen. Vooral bij mijn reuk is dat opvallend. Ik ruik de verse koffie als ik langs huizen loop. Verder merk ik dat ik mij kalm en opgewekt voel. Iets wat ik wel kan gebruiken na een pittig jaar achter de rug met veel thuiswerken, voortdurende mantelzorg en nagenoeg geen ontspannende uitjes of reizen.

Eenmaal thuis is het opvallend hoeveel zin ik heb om te gaan werken. Ik heb met regelmaat last van uitstelgedrag en kan me ook vaak tijdens het werk irriteren aan kleine dingen als langzame laadtijden, stomme pop-ups of mailtjes met spam. Het lijkt erop dat de microdosering zorgt dat ik me een stuk minder irriteer aan deze futiliteiten.

Na twee weken het zogenaamde Fadiman-protocol te hebben gevolgd (1 dag microdoseren, twee dagen wachten) besluit ik de dosering te verhogen en over te stappen op het Stamets-protocol (5 dagen achter elkaar doseren en dan 2 dagen niet). Dit lijkt bij mij nog beter te werken. Mijn humeur gaat met sprongen vooruit en ik bekijk dingen veel meer van een positieve kant. Ook werken gaat beter. Niet alleen bij saaie klussen, maar vooral bij zaken waarbij creativiteit belangrijk is.

Genieten

Als ik mijn dagelijkse wandeling maak, lijken mijn hersenen vol te stromen met ideeën en oplossingen. Tegelijkertijd kan ik ook meer genieten van goede muziek en lekker eten. Alsof alle zintuigen een boost hebben gekregen. Het gebruik van de truffels van Microdose Pro hebben echt mijn leven verrijkt. Bijwerkingen zijn er nagenoeg niet. Slechts eenmaal nadat ik voor het eerst een hogere dosering had genomen, had ik tijdens een wandeling buiten ongeveer 10 seconden het gevoel dat ik zweefde. Dat voelde vreemd, maar niet eng.

Het is natuurlijk bijna allemaal gevoel en het is voor mij niet concreet te meten wat de psilocybine nu precies doet. Gelukkig zijn er flink wat wetenschappelijke onderzoeken te vinden die mijn vermoedens onderbouwen. Vooral het onderzoek van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore zijn interessant. Hieruit komt naar voren dat het gebruik van psilocybine positieve effecten heeft bij depressies, angststoornissen en het stoppen met roken of overmatig drinken. Ook blijkt uit onderzoek dat psilocybine niet verslavend is.

Lion’s Mane

Ik heb nu precies één maand met microdoseren achter de rug en kan niet anders zeggen dat ik positief ben. Na een maand pauze ga ik binnenkort zeker weer verder. Ik wil dan ook het gebruik van psilocybine combineren met Lion’s Mane voor een nog betere ervaring. Ik ben heel benieuwd naar wat dat me gaat brengen.

Wil je zelf met microdoseren beginnen, maar vind je het nog best spannend? Of heb je vragen? Dan is het mogelijk om via Microdose Pro een coach te spreken. Dit is een getrainde neuropsycholoog en klinisch psycholoog met heel veel ervaring op het gebied van psychedelica. Ook vind je op de site van Microdose Pro uitgebreide documentatie over het onderwerp en antwoorden op veelgestelde vragen.