Recensie: Ann De Craemer – Hersenorkaan

Ann De Craemer - Hersenorkaan

Op psychische klachten zoals angsten en depressies heerst nog steeds een enorm taboe, daarom is het goed dat er mensen zijn die hun verhaal durven te vertellen. Schrijver Ann De Craemer deelt een eerlijk en hoopvol verslag van haar worsteling met depressie in het boek Hersenorkaan.

Wat volgt is een verslag van het proces dat De Craemer doorloopt. Van de constatering via diepe dalen naar medicatie, hulp, adviezen en het langzame opkrabbelen. Natuurlijk is de situatie niet direct toepasbaar op iedereen, maar het is fijn om te lezen hoe een ander het gelukt is om de depressie controleerbaar te krijgen.

Liefde voor taal

Dat maakt het boek een aanrader voor iedereen die last heeft van depressies of voor mensen uit hun omgeving. Maar er is meer: tegelijkertijd is Hersenorkaan ook een prachtig geschreven boek. De liefde voor taal, de prachtige zinnen en de knap gevonden omschrijvingen voor zaken die zich in je hoofd en ziel afspelen maakt het ook een aanrader voor iedereen die gewoon een goed boek wil lezen.

Haal zelf uit het boek wat je eruit wil halen. Naast dat ik zelf het boek ontroerend mooi vond, kreeg ik ook zin om naar Oostende af te reizen. In deze kuststad wist Ann De Craemer rust te vinden en kon ze de weg terug omhoog inzetten. De beschrijvingen van haar wandelingen door Oostende waren zo levendig dat ik mezelf weer op de boulevard richting de Duinenkerk zag wandelen.