Recensie: Thomas Acda – Onderweg met Roadie

de debuutroman van Thomas Acda

Een half jaar na het laatste optreden van Acda en De Munnik komt Thomas Acda met zijn eerste roman. Onderweg met Roadie gaat over een helft van een pas gestopt popduo, maar of dat nu Acda zelf is…

Het is voor de hand liggend dat tenminste een deel van het verhaal autobiografisch is, maar als je begint te lezen dan valt op dat een aantal dingen verzonnen zijn of er te dik bovenop liggen. Feiten en fictie lopen dus door elkaar. Als lezer weet je niet meer wat wat is, maar dat maakt niets uit want het boek leest heerlijk weg.

De hoofdrolspeler was dus ooit deel van een zeer succesvol duo. Nadat zijn muzikale partner besluit te stoppen komt hij in het spreekwoordelijke zwarte gat terecht. Hij vult zijn dagen met het voortzetten van de slechte gewoontes die hij heeft verzameld in de vele jaren als muzikant.

Verslavingen en kilo’s

Aan het begin van het verhaal weegt onze held 126 kilo en heeft hij een voorliefde voor veel drank en drugs. Totdat zijn zo ongeveer enige vriendin vertelt over haar verhuizing en het probleem dat ze daardoor met haar hond heeft. Zij vertrekt namelijk richting LA en de hond is te oud voor het vliegtuig. Hij biedt aan om de hond naar LA te brengen: eerst met de boot naar New York en dan met de auto naar LA. Onderweg hoopt hij van zijn verslavingen en zijn kilo’s af te komen.

Onderweg met roadie is een grappige mix van een roadtrip en het persoonlijke verhaal van een artiest met wie het helemaal niet zo goed gaat. Acda vertelt het verhaal met veel humor en de nodige overdrijvingen. De ontmoetingen die hij heeft zijn allemaal erg toevallig, maar dit zorgt er wel voor dat het boek juist heel vermakelijk is. Je verveelt je geen seconde tijdens het lezen.

Volg ons op Facebook