Recensie: Ultimo Tango

Ultimo Tango

María Nieves en Juan Carlos Copes zijn de beste tango-dansers ooit. Jarenlang wisten ze het publiek te betoveren met hun spectaculaire en sensuele dans. Ooit waren het geliefden, maar de laatste jaren hadden de twee een enorme hekel aan elkaar. De film Ultimo Tango vertelt op bijzondere wijze dit verhaal.

Ultimo Tango (ook bekend als Un Tango Más of The Last Tango) is een heerlijk mix van speelfilm, dans en documentaire. Je ziet María en Juan Carlos zelf aan het woord of op archiefbeelden en daarnaast zie je dansers/acteurs hun levensverhaal vertellen. Mooi zijn de scènes waarin María deelgenoot is van de handelingen die over haar deel van het verhaal gaan.

Liefde en haat

Zoals wel vaker zijn er twee kanten aan het verhaal. Zowel Juan Carlos als María vertellen openhartig en soms emotioneel hoe zij alles hebben ervaren. Van de eerste ontmoeting op de dansvloer tot de grote triomfen in de Verenigde Staten. Als de twee dansen zie je de sensuele energie die zo kenmerkend is voor de Argentijnse tango (in Europa bestaat er ook een kuise variant in de vorm van ballroomtango). Aan het begin komt die energie van de wederzijdse liefde, later van de wederzijdse haat. Kort gezegd: María wil zich voor eeuwig binden aan Juan Carlos, terwijl hij graag geniet van andere danseressen.

Het verhaal alleen al is interessant genoeg voor een zeer onderhoudende documentaire, maar Ultimo Tango heeft de kijker nog meer te bieden. Er is dans. Van klassieke tango tot een experimentele versie ervan met zwevende dansers. En er is mooie muziek van Sexteto Mayor, één van de grootste namen uit de tango. Vele vormen van kunst komen dus samen in deze film: dans, drama, muziek en dat maakt Ultimo Tango tot een zeer aan te bevelen film.

Ultimo Tango is nu te koop op dvd.

Ultimo Tango