Reusachtige WijCKmus van kunstenaar Frankey

WijCKmus
Foto’s: Remie Kranendonk

De humoristische street art van Frankey is meestal in Amsterdam te vinden, maar soms is hij ook buiten de stad actief. Zoals bijvoorbeeld in een gloednieuwe woonwijk in Pijnacker.

Die wijk in Pijnacker-Zuid luistert naar de naam WijCK en zet in op een groene. levendige en autovrije omgeving. Om een brug te slaan tussen mens en natuur is Frankey gevraagd om een opvallende blikvanger te creëren. Dat is de WijCKmus geworden, een hedendaagse variant van de welbekende huismus.

Frankey: “Een woonwijk die ruimte biedt aan de natuur eromheen, is goed voor mens én dier. Mensen komen er meer tot rust en ook dieren zullen er hun plek vinden. Deze huismus symboliseert het ultieme ‘thuisgevoel’ voor mens en dier. Een plek waar beiden in symbiose naast elkaar leven en waar saamhorigheid tussen alle soorten bewoners centraal staat. En een warmer welkom dan een plek waar iemand met open armen, of in dit geval vleugels, op je wacht met een kop koffie is toch bijna niet denkbaar, haha!”

De onthulling van het kunstwerk was op woensdagochtend 10 januari 2024 door (demissionair) minister Hugo de Jonge. De 4 meter hoge en 6 meter brede ‘huismus’ staat niet alleen symbool voor het verbinden van mens en natuur, maar doet ook een eerste aanzet tot saamhorigheid binnen de nieuwe buurt. De gigantische mus is (tijdelijk) geplaatst op de rand van waar binnenkort de nieuwe wijk ‘WijCK’ komt te liggen. Zodra de eerste fase voltooid is, wordt de mus verplaatst naar zijn definitieve plek: het centrale plein voor metrohalte Pijnacker-Zuid.

WijCKmus

WijCKmus