Review: Turrican Flashback

Turrican Flashback

Als er iets is wat ik kan waarderen is het een retro collectie die de stappen neemt om echt waarde toe te voegen. Turrican Flashback is zo’n collectie.

Voor de niet-geïnitieerden vond Turrican zijn oorsprong in de jaren 1990 op de Commodore 64, maar maakte echt naam op de Amiga. Hier werden de eerste twee delen snel groot door hun mooie artwork, geweldige muziek, strakke arcade shooter actie en gruwelijke moeilijkheidsgraad. En nee, dan heb ik het niet over Dark Souls moeilijk waar je met grinden en de juiste items er best gemakkelijk doorheen kan of de bedoelde gameplay loop kunt omzeilen. Turrican is hardcore. Turrican is niet bang om je 50 keer het eerste level te laten spelen om je zo te doen leren hoe de game werkt.

Power it up

Op je weg pik je veel power ups op en dat escaleert al snel. De power up systemen in Turrican werken namelijk op elkaar door, dus je extra krachtige schot stapelt op het drieweg schot dat je daarna krijgt, wat weer omgezet kan worden in plasma ballen, die weer krachtiger gemaakt kunnen worden door er lasers aan toe te voegen – en dat in de spanne van een half level. Niet alleen is Turrican moeilijk door de vijanden die flinke damage doen, hun plaatsing, de interessante terreinuitdagingen die je tegenkomt, maar vooral ook omdat blind alles oppikken je niet altijd helpt. Daarbij zijn de eerste games ook nog eens niet lineair wat de uitdaging om er doorheen te komen nog groter maakt, iets wat de latere titels lieten varen voor een meer gestroomlijnde ervaring.

Presentatie is top

Wat helpt is dat presentatie van alle games in deze collectie echt top is. De hiervoor genoemde eerste twee delen worden gebundeld met de pseudo-opvolgers Mega Turrican op de SEGA Mega Drive en Super Turrican op de Super Nintendo. En ook al is er duidelijk grafisch verschil tussen de Amiga en de andere console versies is het sprite werk dergelijk sterk dat dit ook nu volledig staat. Ja, de latere consoles kunnen meer detail kwijt, maar hoe vloeiend de actie is en hoeveel ruimte de sprites krijgen maakt het geheel prachtig. Maar ook de soundtracks van al deze games is om door een ringetje te halen. Heerlijke chiptunes, melodieus en pakkend – een unieke feel voor iedere game.

Stroomlijning

Geweldige games is al een goede start natuurlijk, maar je hebt zat kansen gehad om Turrican te spelen over de jaren. Een goede reden om juist nu Turrican Flashback te spelen is omdat de omlijsting van deze games erg interessant is. Allereerst zijn qua gameplay de controls gelijk getrokken over alle games. Omdat we te maken hebben met verschillende games uit verschillende tijdperken, was de blik op hoe je een game bestuurde niet altijd even goed – ook al heeft iedere game zijn eigen unieke onderdelen zoals het touw om aan te slingeren in Mega Turrican. Mocht dat je niet aanstaan, dan kun je op ieder moment iedere knop anders toewijzen waarmee je de game op jouw manier kunt spelen.

Nog meer extra’s

Maar dat niet alleen, ook vind je toegankelijk alle beschikbare cheats voor iedere game. Deze variëren van een flinke stapel levens en wapens in de eerdere games tot level skips en complete onsterfelijkheid in de console games. Laat ik eerlijk zijn; Turrican spelen met onbeperkte energie is wel een ervaring, wat nog altijd geen easy win is omdat je nog altijd game over kunt gaan door vallen in de vele pits. Zo ook met de optie om te wisselen tussen verschillende kleurinstellingen, die gek genoeg allemaal werken en de game er nergens gek uit laten zien. Als purist kon ik ook de Pixel Perfect mode waarderen die haarscherp is, maar voor de meer retro georiënteerden kun je uiteraard ook de nodige filters aanzetten om het er als een oude tv eruit te laten zien of zelfs volledig zwart-wit. Dit alles met of zonder borders met artwork – yeah, die hoef ik ook niet.

Conclusie

Heb je nog nooit Turrican gespeeld, maar wel interesse in arcade shooters dan is dit het ideale moment om de serie aan de tand te voelen. Ben je fan? Dan is dit een collectie om van te smullen. Pure gameplay, weinig opsmuk en een aantal quality of life verbeteringen maken Turrican Flashback de absolute koning. De bundeling van vier games uit de serie geeft een goed beeld van hoe de reeks evolueerde en de aanwezige extra’s zorgen ervoor dat je Turrican kunt beleven zoals nooit ervoor… of er simpelweg wel door komen.

Sander Noordijk

Turrican Flashback