Het indrukwekkende werk van Victoria Crowe

schilderij van kunstenaar Victoria Crowe

Eén van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars in Schotland is Victoria Crowe. In 2019 krijgt ze een mooie overzichtstentoonstelling in het City Art Centre in Edinburgh.

Alhoewel Crowe in 1945 is geboren in Kingston upon Thames aan de rand van Londen, beschouwd men haar als een Schotse kunstenaar. Pas in 1968 verhuisde ze daadwerkelijk naar het noorden om daar les te gaan geven aan het Edinburgh College of Art. In Schotland ontwikkelde ze zich tot een belangrijke kunstenaar. Met de tentoonstelling 50 Years of Painting zal daar uitgebreid bij stil worden gestaan.

Schaapherders

In de jaren 70 begon ze met het afbeelden van lokale schaapherders, waarmee ze heel mooi de Schotse identiteit wist vast te leggen. De serie A Shepherd’s Life liep van 1970 tot 1985 en maakte van Victoria Crowe een Schotse beroemdheid. In de jaren 80 volgden portretten van Schotse wetenschappers, politici en schrijvers.

Verdriet

In de jaren 90 reisde ze af naar Italië om de kunst uit de renaissance te bestuderen. Dat had direct invloed op haar werk. In 1994 kreeg echter haar zoon kanker en Crowe moest haar verdriet uitten in haar kunst. Na zijn dood in 95 ging ze daarmee door. Hierdoor is het oeuvre zeer divers geworden. In de 21ste eeuw focust ze zich vooral op landschappen met kale bomen. Met name de hazelaar zie je terug op de doeken.

50 Years of Painting zal te zien zijn vanaf mei 2019 in het City Art Centre in Edinburgh. Dit museum heeft één van de belangrijkste collecties Schotse kunst en richt zich op alle tijden en stromingen. De entree is gratis.

schilderij van kunstenaar Victoria Crowe

schilderij van kunstenaar Victoria Crowe

schilderij van kunstenaar Victoria Crowe

schilderij van kunstenaar Victoria Crowe