Roerige tijden in Boardwalk Empire

mb 120123 boardwalk empire 004

Gangsters, alcohol, een nymfomane en veel feest zijn de ingrediënten die Martin Scorsese  heeft gebruikt om een de serie Boardwalk Empire zo aanstekelijk en boeiend mogelijk te maken.

In Amerika is de misdaadserie al talloze keren bekroond met een Emmy. Op 25 januari 2012, zal de officiële release van de DVD plaatsvinden. In filmhuis The Movies in Amsterdam vond de feestelijke lancering plaats, met een whisky-tasting na afloop om geheel in de stijl van de serie te blijven, die over de ‘drooglegging’ van Amerika gaat in de roaring twenties. Mixed Grill kon niet anders dan hierbij aanwezig zijn.

Over de vertoning van de pilotaflevering van Boardwalk Empire kunnen de smaken verschillen, maar feit is dat er veel originele kanten aan zitten. Eén van de meest interessante aspecten van deze serie is en blijft de cast die vrijwel geheel bestaat uit filmacteurs die nog maar zelden op de buis zijn gezien. Daarbij komt dat Martin Scorsese zowel de regie als de productie op zijn schouders heeft genomen en de serie doet dan ook heel erg filmisch aan, maar mist door zijn hoge mate van televisie-toegankelijkheid ook de complexiteit die maffia- en gangsterfilms vaak met zich meenemen.

Pilotaflevering

Wie hoort nou bij wie? De verhaallijnen zijn ordelijk geschikt om zo het grote publiek geïnteresseerd te houden. Dat is allemaal heel logisch, maar toch doet deze simpelheid af en toe behoorlijk onrecht aan de acteurs die in hun rol vaak laten doorschemeren dat hun identiteit binnen het verhaal weinig tot niet aan verandering onderhevig is. Met uitzondering van Jimmy, gespeeld door Michael Pitt (Funny Games), die nog enigszins tussen good guy en bad guy schippert lijkt iedereen bij de pilotaflevering van het vorige seizoen al direct een stempel te krijgen. En zo hoort het op televisie ook, je wilt niet dat mensen na de eerste aflevering al geen idee meer hebben hoe de slechten en de goeden elkaar zullen bestrijden. Een opmerkelijk stukje televisie van Martin Scorsese die naar onze mening eindelijk een stukje beeldmateriaal heeft gemaakt met minder dan drie miljoen doorkruisende verhaallijnen en intriges.

Na het zien van de eerste aflevering wilden we meer. In het café wachtte ons een proefrondje van twee soorten Jack Daniels: Gentleman Jack en de Single Barrel. In de serie wordt gezegd dat dit vloeibare goud iets is waar mannen niet zonder kunnen. De lading whisky die in Boardwalk Empire worden genuttigd hebben we niet geëvenaard, maar net genoeg om ons even in de huid van Nucky Thompson (Steve Buscemi) en de zijnen te verplaatsen. Boardwalk Empire zal de liefhebbers van kostuumdrama’s en misdaadseries voor lange tijd aan hun televisie- of computerscherm kluisteren. Het beste is om hier niet tegenin te gaan en je over te geven.

Minja Sarovic