Snøhetta ontwerpt nieuwe bankbiljetten voor Noorwegen

Geld uit Noorwegen

Sinds kort circuleren er in Noorwegen nieuwe bankbiljetten. Het prachtige papiergeld is ontworpen door architectuur- en designstudio Snøhetta.

In 2014 ging de Noorse overheid op zoek naar een ontwerper voor een serie nieuwe bankbiljetten. Na de selectieprocedure kwam uiteindelijk Terje Tønnessen van Snøhetta als winnaar uit de bus. Hij ontwierp nieuwe biljetten van 50, 100, 200 en 500 kronen.

Die van 100 en 200 zijn al een tijdje in omloop en sinds deze week is de serie compleet met de biljetten voor 50 en 500 kronen. Het geld oogt modern en voldoet aan de strengste veiligheidsnormen. Het ontwerp is een frisse update vergeleken met het saaie klassieke papiergeld. Alleen de ontwerpen van Jaap Drupsteen voor de laatste guldenbiljetten komen in de buurt.

Pixels en mozaïek

Het ontwerp is gebaseerd op het Noorse landschap en dan in het bijzonder de plekken waar elementen als land en water elkaar ontmoeten. Eeuwenoude mozaïeken werden vertaald naar een digitale beeldtaal. De pixel is immers het mozaïeksteentje van deze tijd. Oud en nieuw design uit Noorwegen komen zo heel mooi samen.

Ook de wind die bijna altijd aanwezig is in Noorwegen speelt een belangrijke rol. Je ziet dat met de hoogte van het bedrag de windsnelheid ook toeneemt. Het briefje van 50 toont een kalme bries, terwijl het op die van 500 kronen stevig waait. Eind 2019 maakt het biljet van 1000 kronen de serie compleet.

Geld uit Noorwegen

Geld uit Noorwegen