Een gigantisch lichtgevend oog zweeft boven Madrid

De dagen zijn kort en de nachten lang, de ideale tijd van het jaar om flink uit te pakken met lichtkunst in de openbare ruimte. In de Spaanse hoofdstad Madrid doen ze dat op het Plaza de Canalejas, een van de drukste en beroemdste pleinen in de stad.

Boven de plaza hangt op negen meter hoogte een gigantisch groot lichtkunstwerk van designstudio Brut Deluxe. Voorbijgangers zullen vooral onder de indruk zijn van het enorme aantal lichtjes. Er zijn namelijk meer dan 100.000 LED-lampjes verwerkt in de installatie. Wie echter de tijd neemt om het kunstwerk goed te bestuderen, zal zien dat het op een oog lijkt. Het werk van Brut Deluxe heet niet voor niets IRIS, naar het gekleurde deel van het oog rondom de pupil.

Drone

In de video die Miguel de Guzmán en Rocío Romero van ImagenSubliminal met een drone van IRIS maakten kun je heel goed zien dat het kunstwerk ook echt op een oog lijkt. Vanaf de straat zie je vooral heel veel lichtjes waarvan een aantal ook nog eens knippert. Het licht heeft op die plek vooral als functie gezelligheid te bieden.

Voor wie zich zorgen maakt over het energieverbruik van een kunstwerk als deze heeft Brut Deluxe goed nieuws. De in totaal 102.600 lampjes en de 2 kilometer aan lichtgevende kabels verbruiken slechts 2.1 kWh.

Iris
Foto’s: ImagenSubliminal ( Miguel de Guzmán / Rocío Romero) courtesy of Brut Deluxe

Iris

Iris

Iris

Iris