Het Friese landschap ontdekken met 4 pelgrimsroutes

Het Friese landschap ontdekken met 4 pelgrimsroutes
Moddergat.
Foto: Marcel van Kammen

Het NBTC heeft voor 2021 een mooi thema bedacht: Ode aan het Landschap. Verschillende partners werken tijdens dit themajaar samen om meer kennis, aandacht en waardering voor het Hollandse landschap te genereren. Als resultaat daarvan vinden er veel kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies plaats. Eén van de partners die een ode brengt aan het landschap is Visit Friesland.

Bossen en stranden, duinen en dijken, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Het is een omgeving die zich uitstekend leent voor een wandeling of fietstocht. Er zijn namelijk geen bergen om te trotseren. In plaats daarvan is er uitzicht zover als het oog reikt.

Graag besteden we in dit stuk aandacht aan de pelgrimroutes. Via dit bijzondere routenetwerk kun je, al wandelend of fietsend, het veelzijdige Friese landschap ontdekken.

Claercamppad

Het Claercamppad is een route die door het Noord-Friese landschap loopt. Het beginpunt ligt in Zoutkamp, nét over de Groningse grens, en komt uit bij Sint-Jacobiparochie. Onderweg passeer je het terpdorp Hegebeintum, met de hoogste terp van Nederland. Verder kun je iets verderop een bezoek brengen aan het Museum Klooster Claercamp. Van de 12de tot de 16de eeuw was dit het grootste moederklooster van Noord-Nederland. In de 16de eeuw is het klooster afgebroken, maar het museum herinnert nog aan het monnikenleven van weleer. Een fijne overnachtingsplek is B&B Bij De Pastorie in Reitsum.

Jabikspaad

Rond het jaar 1000 trokken pelgrims uit alle delen van Europa naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. In 1500 ontstond er een nieuw dorpje aan zee genaamd Sint-Jacobiparochie. Dit was het Friese beginpunt voor de lange tocht naar de Spaanse stad. Het Jabikspaad loopt van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt in de Kop van Overijssel. Terwijl je verschillende steden en dorpjes tegenkomt, maak je kennis met de unieke landschappen van Friesland. Onderweg kun je bijvoorbeeld overnachten in het bijzondere kerkje Ievers in Easterwierrum.

St. Odulphuspad

Deze pelgrimage is 260 kilometer lang en bestaat uit 15 verschillende trajecten door Zuidwest Friesland, de Greidhoeke en Gaasterland. Elke route heeft een eigen thema waarmee je kennismaakt met de verscheidene landschappen en hun rijke geschiedenis. Tijdens de wandeling ervaar je de stilte, rust en ruimte. Als bonus kom je langs maar liefst zeven van de elf Friese steden. Tijdens de tocht kun je overnachten in Het Weeshuis in Bolsward. Deze bijzondere accommodatie heeft vier eeuwen lang dienstgedaan als opvangtehuis voor weeskinderen.

Bonifatius Kloosterpad

Wandel van het wad naar het woud en treed in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis. De monniken Willibrord en Bonifatius verspreidden het geloof in Friesland en speelden een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse cultuurlandschap. Het Bonifatius Kloosterpad zorgt voor verbinding met de natuur. Ervaar prachtige landschappen, van de waddenkust en het open zeekleigebied tot terpdorpen, heidevelden en bossen. Bezoek onderweg het Bonifatiuskapel in elfstedenstad Dokkum en overnacht in de knusse B&B De Koesfabriek.

Het Friese landschap ontdekken met 4 pelgrimsroutes
Foto: ievers.nl

Overnachten in Friese kerken

Om pelgrimsgevoel compleet te maken, kun je tijdens het wandelen van de routes overnachten in een aantal historisch Friese kerken. Deze manier van overnachten staat ook wel bekend als ‘tsjemping’, een samenvoeging van het Friese woord ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De overnachtingslocaties, genaamd refugio’s, bieden tegen een kleine vergoeding eenvoudige slaapplekken. Wandelaars en fietsers kunnen tussen april en september gebruikmaken van een refugio op vertoon van een routeboekje van een van de vier pelgrimsroutes of een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Bijzondere locaties zijn onder andere De Nicolaes Tsjerke in Swichum, De Redbadtsjerke in Jorwert en De Piterkerk in Lippenhuizen.

Het Friese landschap ontdekken met 4 pelgrimsroutes
Wandelen in de mist.
Foto: Marcel van Kammen
Het Friese landschap ontdekken met 4 pelgrimsroutes
Wandeltocht langs Surhuizum -Surhuisterveen en omstreken.
Foto: Marcel van Kammen