Videokunstenaar Tony Oursler in de Oude Kerk

projectie op een kerkraam

Tot en met 29 maart 2015 is oud en nieuw werk van videokunstenaar Tony Oursler te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.

Het eerste werk van de tentoonstelling I/O underflow is te zien aan de buitenkant van de kerk. Rechts van de ingang zie je op de gevel van het oudste gebouw van Amsterdam driedimensionale voorwerpen geprojecteerd. Deze worden afgewisseld met quotes die de toeschouwer aan het denken moeten zetten.

Ontdekken

Eenmaal binnen in de Oude Kerk is het even zoeken naar waar je moet kijken. Op meerdere plaatsen is werk van Oursler te zien en te horen. Het beste is dus om rustig een rondje te lopen zoals ik ook gedaan heb. In de grote hal van de kerk zijn er meerdere projecties te zien op de muren, het plafond en op een glas-in-lood-raam, maar wie goed zoekt kan er nog meer ontdekken.

Zo is er ook een heel klein werk te ontdekken op een kerkbank en kun je in de stijlkamers rondom de hal oude werken bekijken waaronder de beroemde pratende poppen. Ik vond vooral de krasloten op een vloer in een middeleeuwse kamer en de gloeilamp die lijkt te praten erg mooi.

Turingtest

De grote (en nieuwe) werken van Oursler zijn gebaseerd de impact die computers, technologie en handelingen op het internet op ons dagelijks leven hebben. Tijdens de opening van I/O underflow was de sympathieke Tony Oursler zelf aanwezig en hij vertelde dat de nieuwe werken vooral zijn gebaseerd op Alan Turing. Deze Britse wiskundige stond aan de wieg van de moderne computer en ontwikkelde ook de zeer interessante turingtest. Hiermee is te testen of computers of andere machines menselijke intelligentie kunnen vertonen.

Het is dus echt de moeite waard om even wat langer te blijven staan bij een projectie en dan goed te luisteren naar de teksten, al ben je wel 2,5 uur kwijt als je echt alles wil horen.

Informatie over de tentoonstelling, openingstijden en speciale programma’s kun je vinden op de website van de Oude Kerk. Vanaf 29 november is er ook op de ‘badkuip’ van het Stedelijk Museum een projectie van Tony Oursler te zien. Een bezoek aan deze tentoonstelling is goed te combineren met het Amsterdam Light Festival.

projectie op het plafond

projectie op een kerkmuur