Welke wijn past het beste bij welk gerecht

wijn drinken

Een van de beste manieren om van wijn zoals aix te genieten, is door het te combineren met eten. De juiste combinatie kan je maaltijd verrijken en een gewoon gerecht speciaal maken. Koppelen is echter veel meer dan alleen een fles openen en wat in je glas gieten. Er zijn veel verschillende soorten wijnen verkrijgbaar, evenals veel verschillende gerechten waarmee je ze kunt serveren. Hoewel sommige mensen bij de eerste poging de perfecte wijn-spijscombinatie kunnen maken, hebben de meeste mensen wat begeleiding nodig voordat ze “rood of wit” kiezen tijdens hun volgende etentje.

Witte wijn en rosé wijn

Over het algemeen worden witte wijnen vaak geserveerd bij vis, kip en varkensvlees. Ze kunnen ook worden geserveerd bij maaltijden in Aziatische stijl als aanvulling op de maaltijd. Witte wijnen worden ook vaak gecombineerd met kaas en dessert. Roséwijn en zomerse dagen die nooit eindigen gaan hand in hand. Veel roze stijlen zijn perfect voor cocktails met rozenwijn waarmee je op een vroege zomeravond achterover kunt leunen en de wereld aan je voorbij kunt zien gaan. Laat je echter niet misleiden door dit beeld, want goed gemaakte rosé past goed bij een breed scala aan gerechten. In een traditioneel Libanees restaurant is rosé als een mip rose de beste keuze om te combineren met gerechten met dipsauzen zoals baba ghanoush, flatbreads, gegrild vlees en augurken.

Champagne

Champagne is een mousserende wijn gemaakt van druiven, zoals pinot noir, chardonnay of pinot meunier. Champagne heeft een complexe smaak met hints van fruit en bloemige aroma’s. Het wordt het best gekoeld geserveerd, wat de smaken versterkt en voorkomt dat het zijn bruisen verliest. Er zijn twee soorten champagne namelijk non-vintage (NV) en vintage (V). Niet-vintage champagne wordt elk jaar geproduceerd, terwijl vintage champagnes alleen in goede jaren worden geproduceerd wanneer de druiven optimale rijpheid niveaus hebben bereikt. Als je het geluk hebt om een ​​vintage fles champagne te bemachtigen, zorg er dan voor dat je de bewaarinstructies opzoekt, zodat deze van topkwaliteit blijft.

Versterkte wijn

Versterkte wijn is een soort wijn die is verrijkt met een gedistilleerde drank, zoals brandewijn. Het wordt meestal gebruikt bij het koken en kan in sommige recepten worden gebruikt in plaats van sterke drank. Je kunt bijvoorbeeld port gebruiken voor een rijke jus voor runderstoofpot of Madeira voor kip. Als je op zoek bent naar een smaakvol drankje dat je niet te vol of aangeschoten laat voelen, probeer dan één van de soorten versterkte wijnen, namelijk sherry, Marsala, portwijn.