
Een leuk onderdeel van reizen is het ontdekken en proeven van lokale specialiteiten. In veel Duitse steden/regio’s hebben ze een eigen stijl bier die afwijkt van wat je op andere plekken drinkt. Zo schreven we al eens over het bier in Bamberg en Nürnberg. In deze editie van Bier van de maand willen we graag aandacht schenken aan het Altbier in Düsseldorf.
De naam Altbier is een verwijzing naar het feit dat ze in en rond Düsseldorf al heel lang bier in deze stijl brouwen. Dus nog voor dat moderne technieken als pasteurisatie en koeling zorgden voor de opkomst van populaire stijlen als pils. In tegenstelling tot de meeste hedendaagse bieren is een Altbier bovengistend. Het bier is amberkleurig vanwege de licht geroosterde mout.
Qua smaak is Altbier een soepel wegdrinkende allemansvriend. Het bier is fris en relatief laag in alcohol. De mout zorgt voor aangename tonen van karamel. Het bier heeft wel wat weg van bijvoorbeeld een Bolleke De Konick uit Antwerpen. Eigenlijk kun je overal in Düsseldorf wel Altbier drinken en je ziet ook dat het bier populair is bij alle generaties. De leukste plek om van een Altbier te genieten, is in één van de brouwerijen die in de Altstadt van Düsseldorf te vinden zijn.
Turven
Een paar daarvan zitten op loopafstand van elkaar. Zo tref je in de Bolkerstraße twee van de beroemdste brouwerijen: Im Goldenen Kessel en Zum Schlüssel. Voor de deur vind je statafels waar al vanaf het einde van de ochtend de eerste liefhebbers zich melden voor een glas. Zoek je liever wat rust en een zitplaats, dan is er binnen enorm veel ruimte. In een klassiek Duits interieur drink je het bier uit smalle en kleine glazen. De ongeschreven regel is dat zodra je glas bijna leeg is je een nieuwe krijgt. Handig in het geval van grote dorst. De kelners turven op een bierviltje hoeveel glazen je hebt gehad. Ben je klaar, dan leg je het viltje op je glas.
Bij Zum Schlüssel blijven we ook wat eten. De kaart heeft een stevige focus op klassieke vleesgerechten, maar voor vegetariërs is er ook wel wat te vinden. De vers getapte biertjes smaken prima. Ze zijn koel, fris met een subtiel zoetje. Als we een dag later uitgebreid gaan zitten bij Brauerei Uerige merken we dat er ook verschillen te vinden zijn tussen de brouwers. Bij Uerige gebruiken ze wat meer hop, wat zorgt voor een aangenaam bittertje en wat minder karamel. Hier lijkt het Altbier dus wat meer op klassieke pils. Het is aan jou om te ontdekken welk Altbier je persoonlijke favoriet is. Als je bij Uerige bent, moet je trouwens een portie ingelegde eieren bestellen. Een klassiek gerecht dat je zelf moet aanmaken met peper, zout, olie en azijn.
Naast de Altbieren van Zum Schlüssel en Uerige hebben we in Düsseldorf ook de Füchschen Alt, Boltens Alt en de Frankenheim Alt gedronken.
