Zonwering in je tuin: dit zijn je opties

zonwering

De zon in je tuin is heerlijk, maar soms is het fijn om er even van te ontsnappen. Oftewel, goede zonwering in je tuin is geen overbodige luxe. Of je nu een groot bouwwerk wil of iets kleins met dezelfde functie; dat schaduwplekje in je tuin verdient er te zijn! Laten we snel eens kijken welke opties je zoal hebt.

Parasol

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk een parasol. Een voordeel aan een parasol is dat deze niet veel plek inneemt en ingeklapt kan worden indien nodig. Ook heb je kleinere varianten voor op het balkon, en grotere modellen om je terrasje van schaduw te voorzien.

Let er wel goed op dat je een stevige voet hebt om je parasol in te steken. Ook kunnen veel parasols niet al te goed tegen een sterke wind. Ook hiervoor is een goede, zware voet belangrijk om de parasol op zijn plek te houden.

Schaduwdoek

Een lichte, sfeervol ogende optie is het spannen van een schaduwdoek. Deze zijn er in vele vormen en maten; crèmekleurig, zwart, bedekt met lichtjes, van polyester, van jute, groot, klein – er is ongetwijfeld wel iets te vinden dat past bij je tuin. Door het lichte gewicht en materiaal zijn ze ook makkelijk te wassen en op te bergen.

Wel dien je iets in je tuin te hebben waar je je doek aan op kan hangen. Daarnaast dienen de meeste doeken in het najaar weer opgeborgen te worden; de meeste zijn niet goed tegen het herfstweer bestand.

Zonnescherm

Een groter oppervlak kan je in schaduw dompelen met een zonnescherm. Je kunt ze in- en uitklappen, mechanisch of handmatig, en houden je ook nog eens droog tijdens regenbuien. De meeste kunnen je complete terrasje bedekken. Je kunt onder andere kiezen tussen cassette, semi-cassette, knikarm- en kokerzonneschermen.

Waar je wel op dient te letten, zijn de extra kosten die komen kijken bij het installeren. Ook dien je de maten zorgvuldig te controleren en is het belangrijk dat je ze bij te sterke regenbuien of windhozen naar binnen haalt. Verder dient de ondergrond ook aan enkele voorwaarden te voldoen.

Overkapping

Weinig is zo stevig als een goede overkapping in je tuin. Je kunt een grote laten bouwen, maar een kleintje bij de deur of over een bankje is ook goed mogelijk. Overkappingen zijn tegen weer en wind bestand en gaan een lange tijd mee.

Onthoud wel dat de wetgeving zegt dat wanneer je overkapping aan huis bouwt van binnen vier meter, er een maximale hoogte geldt van de eerste verdieping plus dertig centimeter. Zonder vergunning mag je een vrije overkapping plaatsen van maximaal drie meter hoog.

(Grote) bouwwerken

Wil je meer dan een overkapping? Dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een pergola, prieel of kapschuur te bouwen. Je kunt hierin of -onder complete ontspanningsplekken creëren in je tuin waar je niet alleen afgeschermd bent tegen de zon, maar ook tegen flinke neerslag.

Ook hier geldt dat je voor bepaalde afmetingen een vergunning nodig hebt. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je er veilig je tuinmeubels onder of in kan zetten. Tuinmeubelzaken als tuinmeubelshop.nl kan je raadplegen over gewicht en afmetingen.