Zwitserland heeft de steilste treinbaan ter wereld

Zwitserland staat bekend vanwege de spectaculaire treinbanen. Daar is nu een heel bijzonder exemplaar aan toegevoegd: de Stoos Standseilbahn.

Deze kabelspoorweg loopt van de stad Schwyz naar de het wintersportdorp Stoos op 1300 meter hoogte. Met een hellingspercentage van 110% is deze spoorbaan de steilste ter wereld. Per rit kunnen 136 passagiers mee naar boven of naar beneden.

Horizontaal

De cabines van de trein hebben de vorm van een ton. Deze kan los van het onderstel draaien zodat de reizigers altijd horizontaal zitten en geen last hebben van de extreme klim die de Stoos Standseilbahn maakt.

Met een snelheid van 10 meter per seconde overbrugt de trein een afstand van 1738 meter en stijgt daarbij 743 meter. Vroeger kon je deze route afleggen met een gondellift, maar vanwege de aanleg van een schietterrein langs de route is er nu gekozen voor een kabeltrein. De vorige recordhouder van steilste treinbaan was ook in Zwitserland te vinden. De Gelmerbahn bij Bern heeft een stijgingspercentage van 106 procent.

kabeltreinbaam in Zwitserland

kabeltreinbaam in Zwitserland

kabeltreinbaam in Zwitserland

kabeltreinbaam in Zwitserland

Foto’s: Stoos Standseilbahn