De multiculturele voetbalavonturen van Nick Klaessens

een voetbalroman
We lazen het boek tijdens het reizen in Griekenland. Dit is op de boot van Kavala naar Thassos.

Alles Rustig? Wie een beetje thuis is in het taalgebruik van jonge Surinamers en Marokkanen kent die uitdrukking vast. Nick Klaessens verrijkte zijn woordenschat toen hij zich aanmeldde bij een voetbalclub in Amsterdam-Noord.

Klaessens voert zichzelf op als personage in zijn debuutroman, dus we kunnen aannemen dat het grote deel van wat je gaat lezen in Alles Rustig? min of meer op de waarheid is gebaseerd. In ieder geval klopt het dat hij is gaan voetballen bij DVC Buiksloot in Noord.

Eerlijk

De wedstrijden en de gesprekken op het veld, in de kleedkamer en in de groepsapp vormen de basis voor het boek. Daar komen ook nog wat relatie-dingen met dames en ouders bij. Samen vormen deze ingrediënten een zeer fijne roman die moeilijk weg te leggen zal zijn. Allereerst is Nick Klaessens ontwapenend eerlijk over zichzelf en durft hij zijn zwakke punten te noemen. Maar belangrijker nog is dat hij de hectische gesprekken met zijn teammaten heel goed weet de destilleren tot fijne en soms erg grappige anekdotes.

In het kort komt het erop neer dat een one-night-stand van Nick uitgroeit tot een serieuze relatie en dat hij daardoor weer gaat voetballen. Doordat hij kiest voor de club die het dichtst bij zijn huis is, komt Nick in een elftal terecht waarin hij de enige Nederlander is. Dat wil zeggen: veel anderen zijn ook in Nederland geboren, maar hebben een andere achtergrond. Hun cultuur staat soms mijlenver af van de belevingswereld van Nick.

Herkenbaar

De personages die Klaessens opvoert zijn geniaal en herkenbaar. Zeker als je Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse vrienden, collega’s of teamgenoten hebt. Het mooie is dat de karakters nergens overdreven of stigmatiserend zijn, maar dat Nick Klaessens ze opvoert zoals ze ook echt zijn. Niet voor niets raden niemand minder dan Adbelkader Benali en Vjèze Fur het boek aan vanaf de achterflap.

Aan dat rijtje willen wij onszelf maar al te graag toevoegen. In 1 week tijd is Alles Rustig? al door twee redacteuren verslonden. Inclusief eentje die helemaal niets met voetbal heeft. Alles Rustig? is een heerlijke roman waarin voetbal, muziek, straattaal, de liefde én Amsterdam-Noord samen een heerlijk geheel vormen.