Johnnie Walker omarmt de smaak van umami

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami
Fotografie: Bradley Quinn

Whiskyliefhebbers zijn natuurlijk al bekend met de fantastische Blue Label van Johnnie Walker. Maar wist je ook dat er af en toe speciale en exclusieve edities van de Blue Label op de markt komen? Op 16 oktober verschijnt de Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami.

Hiervoor is Master Blender Emma Walker een samenwerking aangegaan met de Japanse chef Kei Kobayashi van het driesterren-restaurant Kei in Parijs. Samen gingen ze op zoek naar een manier om umami toe te voegen aan het toch al fantastische smaakpalet van de Johnnie Walker Blue Label. Hierdoor is een nieuwe whisky ontstaan die smaaktonen heeft die je niet vaak tegenkomt.

Emma Walker: “Het creëren van de Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami is een opmerkelijke prestatie. Uit de uitgebreide collectie van meer dan 10 miljoen rijpende vaten heeft slechts één vat op elke 25.000 de selectie doorstaan. De grondige zoektocht en de focus op het vastleggen van het ongrijpbare Umami-smaakprofiel, heeft geleid tot de zorgvuldige keuze van elke whisky. Dit proces, vergelijkbaar met het selecteren van de beste ingrediënten voor een speciaal recept, heeft geresulteerd in een whisky met een uniek karakter”

De blend wordt gekenmerkt door zowel zoete als hartige smaken, zoals die van bloedsinaasappels en rode bessen, die harmonieus samensmelten met tonen van zoete, houtachtige specerijen, een vleugje gerookt vlees en wat zout en peper, met een lange, zoete en fruitige afdronk. Het drinken van de Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami is dus echt een unieke ervaring. Zelfs voor de meest doorgewinterde whisky-proever.

Kei Kobayashi: “Umami bezit een mysterieuze kwaliteit die onze zintuigen prikkelt en een weelderige smaak, complexiteit en diepte onthult – en ik ben ervan overtuigd dat we de essentie hebben vastgelegd in Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami”.

Deze unieke variant van de Blue Label zal vanaf 16 oktober te koop zijn via malts.com en bij geselecteerde whisky-specialisten. De verkoopprijs is €345,-.

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami