Autobiografisch optreden van saxofonist Marc Mommaas

Marc Mommaas

Art=Music=Art. Onder deze titel werkt het online muziekmagazine Written in Music samen met Stedelijk Museum Alkmaar aan een reeks unieke concerten. Wij bezochten de editie waarin saxofonist Marc Mommaas te gast was.

Als je na sluitingstijd een museum binnenkomt, hangt er direct al een spannende sfeer. Wat gaat er vanavond gebeuren? Voor het concert van Marc Mommaas mochten we het museum in (langs werk van Fiona Tan) om plaats te neme in een zaal. De setting was zeker opvallend te noemen met een paar rijen stoelen die zicht hadden op een fraai kunstwerk van Syna Dyks. Tussen de stoelen was ook nog een werk met glazen bollen te zien van Marinke van Zandwijk. Direct heb je het gevoel bij iets echt bijzonders aanwezig te zijn.

Nadat iedereen een plekje had gevonden, nam programmeur en initiatiefnemer Dick Hovenga het woord. Vol passie vertelde hij over de avonden rondom Art=Music=Art en kondigde hij Marc Mommaas aan. In alle rust prepareerde de artiest zijn saxofoon, terwijl hij vertelde over zijn muzikale plannen voor de avond. Marc Mommaas is Nederlander, maar vertrok eind jaren ’90 naar New York om daar zijn plek te vinden in het hart van de jazz. Zodoende woont hij nu even lang in New York als hij in Amsterdam woonde.

Vader en moeder

Het optreden begon met een eerbetoon aan de vader van Mommaas met wie hij vaak gesprekken had over muziek en het belang van een solo in de muziek. Het meningsverschil tussen vader en zoon was heel mooi te herkennen in het stuk. Ook viel het op hoe goed de akoestiek was in de zaal. Marc Mommaas speelde onversterkt, maar werkelijk elk detail was te horen. Daarna volgde een ode aan zijn moeder, die hem de liefde voor klassieke muziek heeft meegegeven. Dit vertaalde Mommaas heel mooi door te improviseren rondom een werk van Bach.

In het tweede deel van het duidelijk autobiografische optreden stond New York centraal. Mommaas speelde een werk van Thelonious Monk en de standard Body and Soul. Duidelijk op zijn gemak liet Marc Mommaas hier goed horen wat hij technisch in huis heeft. Dick Hovenga noemde hem niet voor niets de beste Nederlandse saxofonist ooit. Iedereen die aanwezig was bij deze gedenkwaardige avond kan dat nu beamen. Als laatste stuk speelde Mommaas een improvisatie gebaseerd op het publiek, waarin vooral het deel waarbij hij zachtjes speelde grote indruk maakte.

Plantaardig

Het mooie aan de avonden rondom Art=Music=Art is dat het na het optreden nog niet voorbij is. Bij het verlaten van de museumzaal stond in de ruimte naast de museumwinkel een lange, gedekte tafel klaar waar heerlijke gerechten (alles 100% plantaardig!) en fijne bijpassende wijnen klaar stonden. In goed gezelschap kon nog heerlijk worden gesproken over het optreden. Marc Mommaas schoof aan en Dick Hovenga ging persoonlijk alle bezoekers langs voor een praatje. Ook verkocht Mommaas er CD’s voor een schappelijke prijs, waaronder zijn prachtige album The Impressionist.

Eigenlijk was deze avond met Marc Mommaas de laatste uit de serie Art=Music=Art, maar gelukkig is er het goede nieuws dat dit unieke project aan het einde van het jaar terugkeert. Hou de kanalen van Written in Music en Stedelijk Museum Alkmaar in de gaten voor updates. Daarnaast liet museumdirecteur Patrick van Mil weten dat er op vrijdag 29 maart een uniek concert van Ben van Gelder is in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Hier zal Van Gelder spelen op het monumentale Hagerbeer-Schnitger-orgel van de kerk.