Een prachtig bos in een voetbalstadion

FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature” (2019), Wörthersee Stadium, Klagenfurt, Oostenrijk
FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature (2019), Wörthersee-stadion, Klagenfurt, Oostenrijk. Foto: Gerhard Maurer

In een voetbalstadion kom je normaal gesproken om een wedstrijd te kijken. Of in sommige gevallen een concert te bezoeken. In het Oostenrijkse Klagenfurt kun je naar het stadion om naar bomen te kijken.

In het Wörthersee-stadion in Klagenfurt is tot en met 27 oktober 2019 de installatie FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature van curator Klaus Littman te zien. Samen met landschapsarchitect Enzo Enea bracht hij 300 bomen naar de grasmat van het stadion. Het zijn verschillende soorten die te vinden zijn in Centraal Europa.

Tekening

Littman liet zich inspireren door een werk van de Oostenrijkse kunstenaar Max Peintner uit omstreeks 1970. Op deze potloodtekening zien we een groep mensen in een stadion kijken naar een bos. Op de achtergrond zie je hoogbouw en industrie. Een beeld dat op het eerste gezicht surrealistisch overkomt, maar dat ook een duidelijke boodschap bevat.

Boodschap

Gelukkig zijn er anno 2019 nog genoeg bossen om van te genieten, maar we blijven nog steeds slordig met de natuur omgaan. De bijna 50 jaar oude boodschap heeft dus nog steeds waarde. Het is daarom goed dat de boodschap nieuw leven is ingeblazen. En dan ook nog eens op spectaculaire wijze.

Het bos is tot en met 27 oktober dagelijks gratis te bezoeken. Het stadion is geopend van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds.

Bos in voetbalstadion
Gerhard Maurer
Bos in voetbalstadion
Gerhard Maurer
Bos in voetbalstadion
Gerhard Maurer
Bos in voetbalstadion
Foto: UNANIMO
Bos in voetbalstadion
Foto: UNANIMO
Gerhard Maurer
Bos in voetbalstadion
Max Peintner – The Unending Attraction of Nature (1970/1971)