Tips om met je blog meer mensen te bereiken

typemachine

Mixed Grill bestaat inmiddels dik 10 jaar. In die tijd is de website flink gegroeid. Zowel qua content als qua bezoekers. Vaak krijg ik dan ook van beginnende bloggers vragen over hoe je nu groei door kunt maken. Hieronder zie je wat tips die jouw website zeker verder kunnen helpen.

Content

Misschien een open deur, maar content is natuurlijk het allerbelangrijkst. Waar schrijf je over of waar wil je over schrijven? En denk je dat daar een doelgroep voor is? Er zijn eigenlijk twee opties als het op content voor een succesvolle blog of website aankomt. Je kunt enthousiast schrijven over je passies en mooie dingen die je met mensen wilt delen. Dat is de insteek van Mixed Grill.

Of je kiest voor onderwerpen waarvan je weet dat mensen ze graag willen lezen. Schrijf elke week een samenvatting/recensie van de laatste aflevering van Game of Thrones of Temptation Island. Breng het laatste nieuws over de (inter)nationale voetbalcompetities, schrijf tips en tricks over Fortnite of deel de laatste roddels over populaire celebrities. Met een beetje geluk komt jouw content op de schermen van veel lezers terecht.

Je zou dan zelfs kunnen kiezen voor een internationaal publiek door de content in andere talen aan te bieden. Let daarbij op dat je die andere taal wel goed onder de knie hebt. Anders kun je kiezen voor een website vertaling door native speakers. Zo weet je zeker dat je teksten goed leesbaar zijn.

SEO

Een ander belangrijk onderdeel van het hebben van een succesvolle website is een scherp oog voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zorg dat je teksten dusdanig goed zijn dat ze gevonden worden. Waar je dan aan moet denken is het gebruiken van woorden waar jouw doelgroep op zoekt. Voor heel veel woorden bestaat immers een synoniem of andere benaming. Via tools als Google Analytics of Semrush ontdek je jouw populairste zoekwoorden of zelfs die van een concurrent. Gebruik deze woorden vervolgens (met mate) op prominente plaatsen op je site. Denk aan titels, URL’s, tussenkopjes, hyperlinks en ALT-teksten van afbeeldingen.

Eigenlijk zijn alle SEO-tips bij elkaar iets te veel om op te noemen. Het belangrijkste is dan ook om zelf op zoek te gaan naar informatie over SEO en je daar een beetje in te bekwamen. De hulp van een professional inschakelen kan natuurlijk ook. Zeker als je een leek bent op dit gebied zul je veel baat hebben bij zijn of haar advies.

Techniek

Eigenlijk is dit ook een onderdeel van SEO, maar ik noem techniek bewust apart. Je kunt namelijk je website optimaliseren door goede teksten te schrijven en op de juiste plaatsen de beste trefwoorden aan te brengen, maar er is ook een technisch deel dat een belangrijke rol speelt. Een zeer belangrijke is de laadtijd van je website. Langzame sites hebben beduidend minder bezoekers. Meten is weten en veel tools geven je ook tips ter verbetering. Mijn favorieten zijn GTMetrix, Pingdom en Google Pagespeed Review. Aan het begin zullen deze tools je veel nuttige informatie geven, maar staar je niet blind op perfecte scores. Dat is erg lastig om voor elkaar te krijgen.

Andere technische zaken waar je op moet letten zijn een robots.txt, een sitemap en een CMS dat up-to-date is. Zelf gebruik ik WordPress en daar ben ik heel tevreden over. Zorg dat je een goede host hebt die snelheid en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, gebruik de juiste (maar niet te veel) plugins en voer updates altijd zo snel mogelijk uit. En kijk welke versie van PHP je site gebruikt. Deze moet echt minimaal 7.1 zijn.

Social Media

Social Media zijn heel belangrijk voor de verspreiding van je content naar een groter publiek. Focus je niet te veel op 1 kanaal, maar gebruik er meerdere. Zorg wel dat je regelmatig nieuwe content deelt. Mixed Grill doet dat op Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en soms LinkedIn. Met speciale knoppen boven of onder je artikelen zorg je dat anderen ook makkelijk jouw content kunnen delen. Met een beetje geluk gaat een bericht viral.

Ik zou nog veel meer kunnen schrijven. Immers 10 jaar elke dag bloggen en zelf de website onderhouden maakt je een ervaringsdeskundige. Ik denk echter dat je met de tips hierboven al flink vooruit kunt. Succes! En heb je vragen, dan kun je die natuurlijk altijd stellen. Bijvoorbeeld door een berichtje achter te laten op één van onze social kanalen.