Review: Sony XV800 Party Speaker

Sony XV800 Party Speaker review

Wanneer het zometeen weer warm wordt en tuinfeestjes gerechtvaardigd zijn, heb je dan je geluid al op orde? Boxen naar buiten slepen is not done en veel draagbare Bluetooth-speakers missen de kracht om echt het verschil te kunnen maken. ‘Hold my beer’ zal Sony gedacht hebben, want de XV800 is een monster van een partyspeaker exact voor deze gelegenheid!

Wanneer je het apparaat uit de doos haalt, merk je de kwaliteit meteen aan de 18,5 kilo die je in huis haalt! Deze party speaker is behoorlijk groot en is afgeladen met woofers en tweeters. Het apparaat is ongeveer 72 cm hoog en 32 cm breed en is voorzien van wieltjes aan de achterzijde voor makkelijker vervoer. Die vormgeving van de party speaker mondt ook uit in twee handvatten waarmee deze wat makkelijker te tillen is. Bovenop vinden we de eenvoudige controls en naast geluid voorziet de speaker je ook van disco licht terwijl de muziek speelt. Een telefoon bleek snel verbonden en het eerste nummer erop afspelen liet me met grote ogen achter.

Ongelooflijk veel geluid

Eenmaal aangezet stond ik verbaasd over de geluidskwaliteit van deze XV800 party speaker. Verbaasd moet in deze context misschien eerder weggeblazen zijn, want het is ongelooflijk hoeveel geluid hier uitkomt – zelfs met je telefoon op half volume. Het geluid is zeer vol, doorspekt met waanzinnige bass zonder dat het geheel al te bol klinkt. Daarbij zijn de middens en met name de hoge tonen helder waardoor eigenlijk iedere muziekstijl hier (en daar hebben we er in dit huishouden er wat van) fantastisch op klinkt. De combinatie van drie tweeters voor, twee tweeters achter en een subwoofer van 170mm zorgen voor een enorme ervaring. Van lieflijke singer-songwriter Flemming in de woonkamer met de kids tot Zweedse metalgoden Amon Amarth terwijl ik meespeel; alles klinkt voller dan mijn SONOS Arc voor elkaar kan boksen. Draai je het volume lager dan blijft de balans, maar is valt het overheersende van de bas wel wat weg. Oh en het gevolg van een overheersende bas is natuurlijk burenoverlast, maar ondanks dat er Slipknot, Rammstein en andere harde platen op gedraaid werden tijdens mijn verbouwing heb ik geen klacht ontvangen. Buitenshuis, of aan de andere kant van een deur klinkt er niet veel geluid door – wat wel zo fijn is voor de andere mensen om je heen.

Kinderfeest

Maar een Party Speaker gebruik je op een Party en met een dochter die zes werd had ik daar de perfecte gelegenheid voor. Niet in de veiligheid van mijn eigen huis, want die test was al geweest. Nee, we huurden een speelparadijs af, wat een grote open ruimte was vol speeltoestellen en gillende kinderen. Ook hier stond de Sony XV800 met gemak zijn mannetje en op driekwart volume konden de gasten elkaar niet meer met gemak verstaan dus we draaiden hem daaronder. Zelf toen vulde het de volledige ruimte met muziek. Met gemak! En uiteraard zorgden de disco lichten voor dansende kinderen rond de gigantische speaker. Deze dag alleen heeft de ervaring van deze party speaker drie mensen overtuigd er één te halen, waaronder de eigenaar van het speelparadijs. Ik voorzie dat je hier ook gemakkelijk buiten in de tuin het buurtfeest kunt voorzien van gezelligheid.

Kan de gitaarversterker weg?

Sony XV800 Party Speaker review

De speaker wordt makkelijk opgeladen dankzij het meegeleverde netstroom snoer en gaat absurd lang mee; wel zo’n 18 tot 25 uur. De andere kabel die je in de doos vindt is een optische kabel om de speaker als toevoeging voor de televisie te gebruiken. Gezien bluetooth een vertragende factor is, bleek dit ontzettend effectief. Een flinke subwoofer naast je televisie geluid maakt een overweldigend volle ervaring. Daarnaast vind je nog aansluitingen voor een microfoon om mee te zingen als karaoke machine (perfect voor een party speaker) en eenzelfde aansluiting voor een gitaar. Als gitarist had ik hier goede hoop voor en ten dele is dit zeer geslaagd. Prik de gitaar in en druk op de knop Guitar, wat (vermoedelijk) een pre-amp activeert, en je clean gitaartonen komen prachtig door. Door de vele bass in de versterker is dit een heel volle sound, wat goed is gezien je niets aan dit geluid kunt finetunen. Pedaal effecten als een overdrive er tussen zetten om een goede bak metal mee te spelen bleek niet mogelijk. Mijn Solar Chug pedaal, wat een dikke moderne metal toon neerzet met een noise gate klonk eerder als een keffertje dan een doberman. Dus om meisjes met impressen en wat zachte liefdesliedjes te spelen is het prima, maar dit is geen vervanging voor je versterker. Gelukkig zal dit niet de voornaamste reden zijn dat mensen deze speaker in huis halen.

Conclusie

Ja, de XV800 van Sony is groot, maar je krijgt er een hoop voor terug. Het biedt een waanzinnig luide, maar vooral ook mooie, volle audio ervaring waar je dan ook heen gaat. Het apparaat is groot en zwaar, maar dankzij de handvaten en wieltjes goed mobiel. Qua geluid overtreft weinig deze party speaker en zelfs op 70% vulde het een grote ruimte vol spelende kinderen. Voor de gitaar interface hoef je deze niet te halen, maar wanneer je op zoek bent naar de mobiele speaker die ieder feestje aankan; kijk dan niet verder dan deze fantastische XV800 Party Speaker van Sony.

Sander Noordijk

Sony XV800 Party Speaker review

Sony XV800 Party Speaker review

Sony XV800 Party Speaker review