Gin 1689 volgt een eeuwenoud recept

Gin 1689

Een gin-tonic is altijd een goed idee! Voor fans van dit drankje tippen wij graag het Nederlandse merk Gin 1689. Hun gins zijn gebaseerd op een recept van meer dan 300 jaar geleden, uit de tijd van Willem III van Oranje. Gin 1689 stak dat eeuwenoude recept in een modern jasje.

Gin 1689 neemt je mee naar het Nederlandse vakmanschap van vroeger. Het recept van Gin 1689 stamt uit de tijd dat Willem III van Oranje koning werd van Groot-Brittannië en daar vervolgens het Nederlandse product gin populair maakte onder het volk. Gin 1689 heeft z’n naam te danken aan het jaar waarin Willem III van Oranje de drank introduceerde in Engeland.

Authentiek recept

Tijdens de Glorious Revolution (1688-1689) wist stadhouder Willem van Oranje-Nassau niet alleen de Engelse koning van zijn troon te stoten, maar hij nam ook iets typisch Hollands mee naar het Britse eiland. Jenever (op z’n Engels: Genever, al snel afgekort tot Dutch gin) raakte dankzij Willem III van Oranje enorm geliefd onder de Engelse bevolking.

Meer dan 330 jaar later heeft Gin 1689 het originele recept nieuw leven ingeblazen. Dit allemaal dankzij oprichter Alexander Janssens, die net als Willem III van Oranje verhuisde van Nederland naar Engeland. Janssens besloot daar op zoek te gaan naar het originele recept.

Zoektocht in Royal British Library

Maar liefst anderhalf jaar bracht Alexander Janssens door in de archieven van de Royal British Library. Daar keerde hij de sectie zeldzame boeken binnenstebuiten op zoek naar dat ene recept. Met succes, want Janssens stuitte op het zeldzame London’s Distillery boek. Hierin vond hij (met handschoentjes aan en onder het toeziend oog van een beveiliger) het authentieke ginrecept. Hij kocht de bladzijde af en ontcijferde samen met de Universiteit van Londen de vaak onleesbare tekens.

Met behulp van Herman Jansen, meester-distilleerder uit de Nederlandse ginhoofdstad Schiedam, bracht hij vervolgens het authentieke recept tot leven. Het resultaat: de 1689 Dutch Dry Gin en de 1689 Pink Gin (The Queen Mary Edition genaamd). Laatstgenoemde is een fruitige variant op de Dutch Dry Gin én de allereerste pink gin van Nederland.

Kruidig, fruitig en fris

De 1689 Dutch Dry Gin is een traditionele London dry gin. Dit betekent dat de drank bestaat uit graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen) en eenmalig is gedestilleerd. De gin bevat jeneverbes, appel, peer, gedroogde citroen- en sinaasappelschillen, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De botanische ingrediënten zorgen voor een fruitige smaak met een lange, kruidige afdronk.

Voor de Pink Gin zijn aan het recept framboos en aardbei toegevoegd. Hierdoor krijgt de gin zachtere en fruitige tonen. En natuurlijk de roze kleur. Het toevoegen van het rode fruit werd overigens eeuwen geleden al geadviseerd. Dit blijkt uit het originele recept, dat nog altijd op het etiket van de fles is terug te vinden.

Internationale prijzen

Gin 1689 is inmiddels verkrijgbaar in landen binnen en buiten Europa. Al in het eerste jaar na de oprichting in 2018 ging het merk er met een serieuze prijs vandoor. Gin 1689 won goud in het premium segment op de prestigieuze British Gin Masters. Begin 2022 nam het Britse dagblad The Independent de drank op in de lijst van beste Pink Gins. Ook viel Gin 1689 in de prijzen bij de International Wine & Spirit Competition, de Spirits Business Masters, de London Spiritis Competition en kreeg de gin een vermelding in de Difford’s Guide.

Wat vinden wij van 1689 Gin?

We hebben de 1689 Dutch Dry Gin (blauwe fles) en de 1689 Pink Gin (roze fles) allebei geproefd aan de hand van hun ‘perfect serve’. De Dry Gin serveer je met de Fever Tree Indian Tonic en garneer je met een schijfje sinaasappel en de Pink Gin mix je in een glas met Fever Tree Mediterranean Tonic en daar voeg je vervolgens aardbeien en/of frambozen aan toe.

Wat opvalt aan de Dry Gin is dat deze veel kruidiger is dan we gewend zijn. De tonen van kruidnagel, nootmuskaat en anijs komen duidelijk naar voren. Het heeft wel iets van taaitaai bij de afdronk. Het schijfje sinaasappel past hier vervolgens perfect bij. Wij kunnen deze dry gin erg waarderen. Het is echt eens iets anders. Een recept voor de fijnproever!

De Pink Gin is toegankelijker qua smaak. Door de toevoeging van frambozen en aardbeien is het moeilijker de kruidnagel, nootmuskaat en anijs te detecteren. Nog steeds is het een bijzonder smaakvolle gin, maar net iets minder kruidig. Door aardbeien, frambozen en tonic aan deze roze gin toe te voegen, krijg je een feestelijk drankje. Omdat deze gin makkelijker wegdrinkt, is je glas wel een stuk sneller leeg!

Gin 1689

Gin 1689

Gin 1689