Hoe maak je heerlijk eten met glutenvrij brood?

tosti

Brood is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks dieet. Alleen kan niet iedereen gewoon brood eten. Bijvoorbeeld als je een glutenallergie hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordige heerlijke glutenvrije versies van brood te koop.

Om te beginnen: glutenallergie is eigenlijk niet het juiste woord. Je kunt beter spreken van een glutenintolerantie. Je lichaam verdraagt de gluten in je voedsel niet goed. Coeliakie is de officiële naam van deze aandoening. De intolerantie kan zich voordoen op verschillende niveaus. Bij een intolerantie doe je er dus goed aan om de gluten te vermijden in je dieet. Dat houdt in dat je alles wat graan als basis heeft niet moet eten. Je bent gelukkig niet de enige met een glutenintolerantie. De schatting is dat zo’n 170.000 mensen in Nederland coeliakie hebben. Dat zorgt ervoor dat er best veel glutenvrije alternatieven zijn voor zaken als brood en pasta.

Grote stappen

Je kunt met een beetje improviseren gewoon de dingen blijven eten die je gewend bent. Brood zonder gluten is er zelfs in een aantal varianten. Het mooie is dat deze ook steeds beter van smaak worden. Vroeger was glutenvrij brood niet echt lekker, maar de laatste jaren gaat de kwaliteit en smaak met grote stappen omhoog. Bovendien kun je natuurlijk het brood extra lekker maken door het beleg wat erop gaat. We geven je wat tips. Deze zijn in veel gevallen ook van toepassing op regulier brood.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een tosti? Door brood te bakken met een lekkere kaas (of meerdere kazen) ertussen maak je van een boterham een lekkernij. Je kunt volop variëren met de kaas en de groente die je daar eventueel aan toevoegt. Een dip van je favoriete (glutenvrije) saus maakt het feest compleet.

Oven

Het brood warm maken is dus een goede manier om iets lekkers te maken. Dat kan natuurlijk ook in de oven. Maak eens een broodje met pesto, tomaat en kaas uit de oven. Mozzarella is hierbij de geijkte keuze, maar ook met geitenkaas is dit heel erg lekker. Wie een goede kaasboer of traiteur in de buurt heeft kan daar terecht over advies voor eventuele andere kazen. Een paar druppels olijfolie en wat geroosterde pijnboompitten maken het helemaal af.

Misschien wel het lekkerste dat je met brood kunt maken is een hamburger. Bak een lekkere (vega)burger, voorzie deze van je favoriete toppings en doe dit tussen een broodje of twee boterhammen. Er zijn maar weinig dingen zo lekker als dit ultieme comfort food. Daarmee willen we overigens niet zeggen dat je elke lunch nu plots tosti’s en hamburger moet gaan eten. Met een gewoon belegde boterham is ook niks mis. Vaak is het wel de moeite om doorsnee beleg net even lekkerder te maken met een of twee extra ingrediënten. Bijvoorbeeld wat sriracha of sambal voor wat extra spicy. Of wat sla en tomaat voor de broodnodige vitaminen. Eet smakelijk.