Hendrick’s Oasium Gin: een exotische verrassing

Hendricks Oasium Gin Hendrick’s blijft één van sterkste merken in de snel veranderende gin-markt. De originele Hendrick’s Gin is een klassieker en misschien wel de standaard als het aankomt op moderne gin, maar het Schotse merk weet ook regelmatig te verrassen met spannend variaties, zoals de nieuwe Hendrick’s Oasium.

Master distiller Lesley Gracie van Hendrick’s liet zich voor de Oasium inspireren door een oase in de woestijn. In de omschrijving van de gin voegt ze zelf nog een fictief potje kamelenpolo toe om een exotische context te creëren: “Ik vind in alles inspiratie. Natuurlijk ook in mijn potje kamelenpolo in de woestijn. Het was hilarisch! Elke keer als ik de palmbomen bij ‘t Hendrick’s Gin Palace zie wuiven, denk ik terug aan de dag dat ik mijn kameel een komkommer voerde. Hij vond ‘m overduidelijk overheerlijk. Het was zo’n bijzonder moment dat ik zeker wist dat ik deze herinnering wilde vereeuwigen in een gin.”

Exotisch fruit

De bases van de Hendrick’s Oasium Gin zijn de klassieke tonen van de originele gin van het merk: frisse komkommer en jeneverbes. Hieraan is een palet aan kruiden en vooral diverse fruitsoorten aan toegevoegd. Wij proeven de gin eerst puur om zo goed te kunnen ontdekken wat de Oasium Gin nu zo anders maakt. Bij proeven hoort natuurlijk eerst ruiken. Daarin is als basis de frisheid van de beproefde combinatie van jeneverbes en komkommer te herkennen. Daarnaast verschijnen subtiele tonen van exotisch fruit. Denk aan papaja, perzik, ananas en citrusvruchten. Bij het proeven van de pure Hendrick’s Oasium Gin valt op hoe vriendelijk de smaak is. De toevoeging van fruit haalt de hardheid weg, die veel gins hebben als je ze puur proeft. Ook hier is de jeneverbes het eerste dat je proeft. We hebben het hier dus niet over een zoet fruitdrankje met alcohol, maar over een goede gin met subtiele tonen van fruit.

Bij de eerste slok valt vooral het zoete van het (sub)tropische fruit op, maar al snel spelen citrustonen de hoofdrol. Hierbij neigen we vooral naar het zoetzure van rode grapefruit of bloedsinaasappel. In de afdronk komen daar heel plezierig wat tonen van verse kruiden bij. Voor de Gin Tonic kun je met de Oasium Gin heel veel kanten op. De klassieker blijft natuurlijk de combinatie met een goede tonic en komkommer. Neem van die laatste vooral de biologische, want daar zit veel meer smaak aan.

Perfect Serve

In deze variant smaakt de gin opvallend herkenbaar als Hendrick’s, maar dan met een mooi palet van rijp fruit eromheen. Dat maakt deze gin ook heel geschikt om op zoek te gaan naar je persoonlijke variant van de perfect serve. Kom je ergens mooi fruit tegen, zoals rijpe perzik, verse ananas of grapefruit, dan kun je zeker experimenteren met leuke combinaties.

Zelf komt Hendrick’s met een suggestie in de vorm van Oasis Fizz, een variant op de Paloma:

50ml HENDRICK’S OASIUM
20ml limoensap Aftoppen (120ml) met pink grapfruit soda
Deze Fizz drink je uit een hoog longdrinkglas met veel ijs en komkommer als garnering.

De Hendrick’s Gin Oasium zal de komende twee jaar te koop zijn bij de betere slijters. Na die twee jaar zal deze unieke variant verdwijnen, als een fata morgana in de woestijn.