Het verduurzamen van je verzorgingsproducten

Het verduurzamen van je verzorgingsproducten

De verzorging van je lichaam vind je belangrijk, maar je wilt ook kiezen voor duurzame verzorgingsproducten. Welke producten kan je dan het beste nemen? Steeds meer fabrikanten besteden bij de ontwikkeling van hun producten aandacht aan duurzaamheid. Wil jij weten hoe jij de beste keuze kan maken? Lees onze tips!

Lees de verpakking

De verpakking van een verzorgingsproduct vertelt je veel over de inhoud. De ingrediënten bepalen voor een belangrijk deel de duurzaamheid van het verzorgingsproduct. Kies voor verzorgingsproducten zonder oplosmiddelen, want oplosmiddelen zorgen voor luchtvervuiling. Vroeger gebruikte men stoffen die de ozonlaag konden aantasten, dat is al lang niet meer het geval. Spuitbussen bevatten vaak nog wel drijfgassen die gebruikt worden om de deodorant naar buiten te persen. Door een kritische blik te werpen op jouw spuitbussen kan je een belangrijke bijdrage leveren aan een groener milieu. Kies voor een deodorant zonder aluminium. In veel deodoranten wordt aluminium gebruikt om te zorgen voor minder of geen zweetafscheiding. Aluminium is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Je zweetklieren kunnen verstopt raken waardoor je lichaam meer moeite heeft om afvalstoffen af te voeren. Ook kan je okselhuid geïrriteerd raken.

Duurzame productie

Bij het kiezen van groene verzorgingsproducten kan je ook kijken naar de manier waarop ze gemaakt worden. Beperk je niet alleen tot de milieuaspecten, maar hou ook rekening met de rechten van werknemers. Wat zijn de arbeidsomstandigheden in de fabrieken en krijgen de werknemers een behoorlijk salaris? Veel van deze zaken hoef je niet zelf uit te zoeken. Steeds meer producten hebben een keurmerk waaraan je ziet aan welke duurzaamheidseisen het product voldoet. Het vegan keurmerk geeft aan dat er geen dierlijke stoffen te vinden zijn in jouw gezichtsverzorging. Koop je een crème met een Fairtrade keurmerk, dan weet je dat het wel goed zit met de arbeidsomstandigheden van de werknemers.

Oog voor de verpakking

Kijk ook naar de verpakking als je een product koopt. Is het gebruikte plastic gemaakt van gerecyclede materialen of is er zelfs helemaal geen plastic gebruikt? Sommige flacons zijn navulbaar en dat scheelt veel verpakkingsmateriaal. Slimme ontwerpen leveren een bijdrage aan het milieu. Een vierkante shampoofles is makkelijker te stapelen en daardoor kunnen meer flessen tegelijkertijd vervoerd worden. Minder transport betekent over het algemeen ook minder CO2-uitstoot.

Beperk het aantal producten dat je gebruikt

Staat jouw badkamerkastje ook vol met verschillende crèmes, shampooflessen, lotions en serums? Ontspullen is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Ga voor producten die echt duurzaam zijn en die je regelmatig gebruikt. Ook je huid heeft baat bij niet teveel afwisseling. Kies voor natuurlijke producten die goed zijn voor je lichaam en beter zijn voor het milieu zoals een anti-transpirant. Vaak zijn duurzame producten duurder en dat kan een drempel zijn om ze aan te schaffen. Tijdens Black Friday koop je duurzame verzorgingsproducten tegen een aantrekkelijke prijs. Met een aantal simpele stappen word jij steeds groener.