Klimaatverandering in het Prado Museum

Zorg goed voor het milieu
Portret van Philipp IV op paard Portret van Philipp IV op paard
Images courtesy of Museo del Prado / WWF

Het Museo del Prado in Madrid is in het kader van de klimaattop in Madrid een samenwerking aangegaan met het Wereld Natuur Fonds. Hiervoor is een aantal beroemde schilderijen uit de museumcollectie digitaal bewerkt, zodat ze ons kunnen wijzen op de gevaren van klimaatverandering.

Klassieke landschappen van beroemde schilders zijn plots veranderd in overstroomde gebieden, drooggevallen rivieren en vluchtelingenkampen. Met het project + 1,5ºC Lo Cambia Todo (+1.5 graden Celsius veranderd alles) krijgen we te zien wat er zou gebeuren als de aarde in dit tempo blijft opwarmen. Iets wat helaas nog niet alle mensen, bedrijven en overheden willen inzien.

Billboards

Experts van het museum kozen samen met het WNF een aantal schilderijen van Spaanse kunstenaars (Francisco de Goya, Diego Velázquez en Joaquín Sorolla) en een Vlaamse kunstenaar (Joachim Patinir) om het klimaatprobleem visueel te maken. De bewerkte schilderijen zijn overal in Madrid op grote billboards te zien en zijn voorzien van de hashtag #LoCambiaTodo.

Laten we hopen dat de deelnemers aan COP25 in Madrid zich laten inspireren door deze klassieke kunstwerken met actuele thema’s.

Zorg goed voor het milieu
Oversteek naar de Onderwereld (c. 1515-1524), Joachim Patinir

Zorg goed voor het milieu

Zorg goed voor het milieu
Jongens op het strand (1909), Joaquín Sorolla

Zorg goed voor het milieu

Zorg goed voor het milieu
De parasol (1777), Francisco de Goya

Zorg goed voor het milieu