Het nieuwste bier van Brand is een frisse Gose

Brand Gose
Jens van Riel met zijn eigen bier

Ieder jaar vraagt Brand Bier aan thuisbrouwers om een mooi recept te bedenken voor een gelimiteerd biertje. Dit keer kwam thuisbrouwer Jens van Riel uit Woerden als winnaar uit de bus. Hij bedacht de Brand Gose.

Het is mooi om te zien hoe Brand iedere keer een ander soort bier selecteert en zo bierliefhebbers kennis laat maken met nieuwe biervarianten en de unieke smaken daarvan. Na pils, zwaar blond, IPA, session IPA, saison en porter is het nu de beurt aan een Gose. Deze klassieke stijl uit Duitsland is nog niet echt bekend in Nederland, maar past perfect bij het komende terrasseizoen.

Koriander en zout

Gose komt oorspronkelijk uit de Duitse steden Leipzig en Goslar. Oorspronkelijk was dit een bier van spontane gisting, net als de geuze uit het Vlaamse Pajottenland, maar tegenwoordig gebruikt men melkzuurgisting voor de friszure smaak. Door ook kruiden als bijvoorbeeld koriander en zout toe te voegen, krijg je een bijzonder, maar vooral dorstlessend biertje.

Veel brouwers voegen ook fruit toe aan hun gose, dit zie je vooral in de VS, maar de Brand Gose is een echt klassieke gose geworden. Naast, water, mout, hop en gist is aan dit bier alleen korianderpoeder en Bonaire-zout toegevoegd. Aangezien we zelf liever niet over bier schrijven zonder eerst geproefd te hebben, kunnen we zeggen dat het een geslaagd biertje is geworden.

Toegankelijk

De smaak is niet zo uitgesproken als de meeste goses van craft beer-brouwerijen, maar hierdoor is de Brand Gose wel heel toegankelijk voor een grote groep bierdrinkers. Een mooi initiatief van Brand om mensen kennis te laten maken met iets dat ze wellicht niet kennen. Door het beschaafde alcoholpercentage van 4.8% is het tevens ook een heel doordrinkbaar bier geworden. Perfect voor bijvoorbeeld de barbecue of een kaasplankje met jonge en romige kaassoorten.

Brand Gose zal in kleine oplage te koop zijn bij de Brand Proeflokalen, een selectie van andere cafés die Brand op tap hebben en de supermarkten van Jan Linders in Limburg.

Brand Gose
Anouk Litjens (Brand Bier), Jens van Riel, Rob Habets (Brand Bier), Derek Walsh