De Lenovo Smart Clock 2 is simpel en praktisch

Lenovo Smart Clock 2

De Nederlandse huizen worden steeds slimmer dankzij het toegankelijker worden van technologieën. Lenovo is geen vreemde in de wereld van smart home en hun nieuwste aanwinst in deze, de opvolger van de Lenovo Smart Clock, kon ik uitgebreid aan de tand voelen.

Je kunt je ongetwijfeld een voorstelling maken bij wat de Lenovo Smart Clock 2 doet en kan; wakker worden met actuele informatie toegespitst op jouw dag. Wat is het weer vandaag in jouw woonplaats, hoe laat moet je op je eerste afspraak zijn en wat is het laatste nieuws? Een simpele ‘Hey Google, goedemorgen’, geeft je alle informatie die de start van je dag nodig hebt en dat zeer compleet. Zo kreeg ik op een ochtend terug: “Goedemorgen Sander. Het is 8:00 uur en de temperatuur vandaag is 8 graden en licht bewolkt. De gevoelstemperatuur is 4 graden. Hier volgt het laatste nieuws. Je gaat vandaag verder met de afspraak AGDQ2022, vervolgd door een de afspraak Marco Bellen om 10:00 uur.”. Dit op zich zou al mooi zijn, maar de Lenovo Smart Clock 2 heeft meer in zijn mars.

Fijne feel

Ten eerste oogt de klok zeer fraai met een kleine vorm wat schuin op en afloopt aan zowel de voor- als achterzijde. De klok zelf is voorzien van een zachte grijze stof, wat het een fijne premium feel geeft. Bovenop vinden we slechts twee knoppen voor het aanpassen van het volume van de speaker met aan de achterzijde een fysieke knop om de microfoon van de klok in- of uit te schakelen. Uiteraard voor wie niet wil dat de Lenovo Smart Clock 2 reageert wanneer je een opdracht aan de Google Assistent op je telefoon bijvoorbeeld wilde gebruiken en diegenen die zich zorgen maken over privacy. Aan de voorzijde vinden we een een 4 inch scherm (10 centimeter) met een resolutie van 480×800 omlijst door een flinke zwarte rand. Dit lijkt niet veel, maar door wat erop het scherm getoond wordt voelde dit nergens te laag of te klein. Er is uiteraard keuze in het type klok dat je wilt weergeven en deze zijn ook nog eens aanpasbaar.

Licht geanimeerd

Swipe je opzij dan komen we eerst uit bij de alarmen die je daar ook met de touchscreen kunt instellen of aanpassen. Sneller is uiteraard om dit via een ‘Hey Google’ uit te voeren, maar wanneer je met de schijven wilt draaien dan kan dit ook. Fijn hieraan is dat de klok dan vervolgens ook aangeeft ‘Waking you up in 30 min.’ onder de tijd. Snel inzichtelijke info dat je je weer kunt omdraaien, top. Een tweede keer vegen brengt ons naar het licht geanimeerde weeroverzicht waar ik, op het moment van schrijven, zie dat het 8 graden is, met een maximumtemperatuur van 8 en een minimumtemperatuur van 4 graden. Ook toont het dat het mistig is en dat het regent dankzij de informatie van weather.com.

Een prima speaker

Het vierde menu, wanneer we weer door vegen, is van Spotify of Apple Music (net wat je configureert bij de setup) waar ik direct mijn laatste drie afgespeelde nummers en artiesten zie. Een simpele druk op de grote vlakken speelt direct de muziek af door de prima speakers die verbazingwekkend luid kunnen. Het display geeft efficient play controls of de art weer en zoals met alles ben je sneller met de stemopdrachten. Niet alleen ‘Hey Google, speel Reign in Blood van Slayer’, maar ook ‘zet het volume op 6’ of ‘pauze’. Als laatste vinden we de agenda afspraken direct uit de Google Calendar.

Nog smarter

Uiteraard kan het allemaal nog smarter wanneer je meer producten aanhaakt in de Google Home. Zo kon ik de routines van mijn lampen inzetten via de wekker ‘Hey Google, zet het licht op kantoor aan’. Maar ook grijzere zaken als lichten dimmen, video’s afspelen op de Smart TV en meer werkte allen feilloos en snel. Heb je camera’s in je home automation systeem zitten, dan kan deze helaas niet weergegeven worden op het scherm van de klok. Voor mij geen deal breaker, maar het had interessant kunnen zijn. Wat wel degelijke een waardevolle extra is, is de dock welke voor een meerprijs aangeschaft kan worden. De Smart Clock 2 klikt hier gemakkelijk op vast aan de linkerzijde, waar de rechte gebruikt kan worden als draadloze oplader. Het is per telefoon verschillend hoe gemakkelijk je de sweet spot vind van je toestel. Mijn iPhone 13 werd snel gevonden, maar mijn OnePlus 9 Pro moest vaak een paar keer geschoven worden. Gezien steeds meer draadloze oordopjes wireless charging ondersteunen bleek dit ook een briljante manier om ze snel even op te laden. Helaas is dit uiteraard geen fast charging, maar met het idee dat dit de hele nacht kan opladen hoeft dit geen probleem te zijn. Aan de achterzijde vinden we nog en USB poort om eventuele andere draadloze chargers of direct een andere apparaat aan te sluiten.

Conclusie

De Lenovo Smart Clock 2 heeft mij verbaasd in hoe simpel, maar uitermate praktisch deze klok is in het gebruik. Alles reageert snel en Google Assistent pakte mijn spraakopdrachten helder op. Met name over de speaker kwaliteit was ik tevreden en werden mijn ochtenden mooier doordat ik snel een nummer kon roepen wat ik afgespeeld wilde hebben tijdens het aankleden. Maar ook om een actueel overzicht van de dag op ieder moment te kunnen opvragen stemde me positief. De Wireless Charging pad van de dock heeft wat oefenen nodig, maar is een welkome toevoeging die prima werkt. Zeker wanneer je meer apparaten in je Smart Home hebt, kan deze wekker best wel een interessante toevoeging zijn.

Sander Noordijk

Lenovo Smart Clock 2