Leren skiën is heel eenvoudig

Giovanni legt uit

Nog nooit van mijn leven was ik op wintersport geweest. Ik kende de verhalen en foto’s van vrienden en collega’s, maar zelf had ik nog nooit op de ski’s gestaan. Dankzij het Oostenrijks Toeristenbureau mocht ik onlangs toch een poging wagen.

Learn2Ski is een programma speciaal voor mensen tussen de 35 en 50 die nog nooit op de latten hadden gestaan. In 3 dagen tijd leer je alle basistechnieken en kun je na afloop zelfstandig van de berg af.

De cursus

Om maar meteen met de conclusie te beginnen: het werkt. De cursus leert je inderdaad in 3 dagen te leren skiën. Van te voren had ik niet verwacht dat het me zo makkelijk af zou gaan. Ik zag mezelf al struikelen over mijn ski’s en pijnlijke valpartijen maken. Onder leiding van de Nederlandse skileraar Giovanni leren we op een redelijk vlak stuk de basis. Te beginnen met je zelf vast en los maken aan de ski’s en het zetten van voorzichtige stappen door de sneeuw. Dat wennen ging heel snel, dus was het al gauw tijd voor de eerste, heel voorzichtige afdaling.

daar ga ik!
Foto: Jeroen Snijders

Het remmen en controle hebben over je ski’s en je lichaam is het belangrijkst. Zodra je het gevoel heb dat je ‘in control’ bent gaat het allemaal steeds makkelijker. Het heuveltje waar we met het klasje vanaf gingen werd op dag 1 al een stuk hoger. Toen was het tijd om voorzichtig bochten te leren maken. Ook dit gaat makkelijker dan van te voren gedacht. Niet dat ik (en de anderen in de skiklas) het meteen onder de knie hebben, maar de vorderingen zijn bij iedereen goed zichtbaar. Giovanni neemt de tijd voor iedereen en analyseert goed de zwakke en sterke punten van iedere skiër. Veel mensen die beginnen met skiën zullen tegenop zien dat ze in een kinderklasje terecht komen of als een kind worden behandeld. Daarvan is bij deze cursus absoluut geen sprake. De leraar weet dat hij volwassen mensen met nul ervaring in zijn klas heeft en handelt daar ook naar.

skiles
Foto: Jeroen Snijders

Op dag 2 is iedereen al klaar voor een voorzichtige afdaling. Niet op een piste, maar op een omheind stukje bovenop de berg. Zonder rekening te hoeven houden met andere skiërs of snowboarders kunnen we gaan wennen aan het echte werk. De scherpe blik van leraar Giovanni zorgt dat iedereen nog zijn of haar zwakke punten kan bijschaven. Vanaf dat moment gaat het snel. Op dag 3 is eigenlijk iedereen al klaar voor de blauwe piste. Sommige stukken zijn nog spannend en her en der vallen wat ‘klasgenoten’, maar we zijn allemaal in staat om zelfstandig van een echte piste af te gaan. Iets dat niemand van te voren echt had verwacht. De Oostenrijkse skischolen geloven zo in deze cursus dat ze een niet-goed-geld-terug-garantie bieden. Ikzelf kan deze cursus van harte aanbevelen.

Snowbike

Op dag 1 ben ik trouwens nog niet begonnen met de cursus, maar ben ik met de anderen van het reisgezelschap eerst met een snowbike van de piste afgegaan. Dat is een klein fietsje met ski’s in plaats van wielen. Zelf had ik skischoenen met korte ski’s eronder aan. Met zo’n fietsje kun je heerlijk van de piste af glijden. Je kunt zo snel als langzaam als je zelf wilt en de techniek is makkelijk te leren. Ga je op wintersport dan moet je zeker eens informeren of je ergens zo’n snowbike kunt huren.

het reisgezelschap

Wagrain en Ski Amadé

Ik was te gast in het Oostenrijkse dorp Wagrain in het Salzburger Land. Met een uurtje rijden vanaf het vliegveld van Salzburg was ik al in het dorp en na ’s morgens vertrokken te zijn van Schiphol, stond ik ’s middags al op een berg in de sneeuw. Tijdens deze reis verbleef ik in het Sporthotel in Wagrain. Dit hotel was van alle gemakken voorzien: een ruime kamer met prachtig uitzicht en heerlijke bedden, uitstekend eten en een zwembad. Het sterkste punt van dit 4-sterrenhotel is echter de ligging. Ik hoefde alleen de straat over te steken om bij de skilift aan te komen. Deze gondellift bracht me iedere keer naar de top van de Grafenberg waarop ik de cursus heb gevolgd.

ons verblijf
Sporthotel Wagrain

Voor skiërs met meer ervaring is dit een uitstekend begin voor tochten door het skigebied. Het gebied heet Ski Amadé en is het grootste skigebied van Oostenrijk met 860 kilometer aan pistes en 270 skiliften. Dit alles is te gebruiken met maar 1 skipas. De meest recente voorziening in het gebied is de G-Link. De moderne gondellift gaat niet tegen een berg op, maar overspant het dal. Zo kun je heel makkelijk van de ene berg naar de andere zonder daarvoor te moeten reizen met auto of pendelbus.

Grafenberg

Tot voor kort had ik niets met wintersport, maar sinds deze reis heb ik het ook te pakken. Er zijn maar weinig dingen zo ontspannend als boven op een berg te staan en te genieten van het prachtige uitzicht en de natuur. Als je dan vervolgens zelf naar beneden kunt skiën is een gevoel dat lastig te omschrijven is, maar zeker verslavend werkt. En dat heb ik het nog niet eens gehad over de heerlijke lunches in de skihutten, de après-ski, het fantastische eten en de supervriendelijke Oostenrijkers.

Via de website van Ski Amadé kun je zelf eenvoudig een trip naar dit gebied boeken.