Virgil Abloh bewerkt 10 beroemde sneakers voor Nike

Virgil Abloh x Nike

Ontwerper Virgil Abloh van kledingmerk Off-White en Nike hebben elkaar gevonden in wat waarschijnlijk één van de meest gehypte samenwerkingen van 2017 is. The Ten bestaat uit 10 herinterpretaties van klassieke sneakers.

De liefde voor Nike en het ontwerpen van sneakers is al lang aanwezig bij Virgil Abloh. Als kind was hij verliefd op de Air Jordan en stuurde hij zijn eigen ontwerpen naar Nike. Dat hij nu mag samenwerken met het sportmerk is dus de vervulling van een langgekoesterde droom.

Frank Ocean

Dat er iets tussen Nike en Abloh gaande was, bleek eerder dit jaar toen er een bijzondere versie van de Air Jordan 1 opdook. De Off-White-versie was zowel subtiel als radicaal anders dan het origineel. Later dook ook een paar bewerkte Presto’s op, onder andere aan de voeten van Frank Ocean.

Vandaag presenteerde Virgil Ablog officieel The Ten. Tien bewerkte sneakers die een eerbetoon zijn aan de orginele ontwerpen, maar ook net even anders zijn. Het tiental is onder te verdelen in twee groepen met ieder zijn eigen kenmerken.

Twee groepen

De eerste groep draagt de naam REVEALING en bestaat uit sneakers die zijn gereconstrueerd. Terugkerende details zijn daarbij een grotere swoosh, een dikke tong en opvallende stiksels. De sneakers uit deze groep zijn de: Air Jordan I, Nike Air Max 90, Nike Air Presto, Nike Air VaporMax en Nike Blazer Mid.

GHOSTING is de naam van de andere groep. Door transparante materialen te gebruiken blijft het originele ontwerp weliswaar intact, maar oogt de schoen toch heel anders. Deze groep bestaat uit de Converse Chuck Taylor, Nike Zoom Fly SP, Nike Air Force 1 Low, Nike React Hyperdunk 2017 en Nike Air Max 97. Hierbij is Converse de meest opvallende naam, maar het merk is al een tijdje eigendom van Nike. Bovendien is het ontwerp uit 1917 de meest iconische sneaker ooit.

Er zijn ook stijlelementen die bij alle schoenen te zien zijn. Zoals het woord shoelaces op de veters, een subtiel geplaatste oranje tab en de benaming van het soort zool aan de zijkant. Het woord Air was bij sommige modellen al te zien, maar Ablog voegt daar de woorden Foam en Vulcanized aan toe.

Bekijken en kopen

In een speciale Nike Off Campus zullen de schoenen van The Ten eerst te bewonderen zijn. Van 6 t/m 8 september in New York (23 Wall Street) en van 14 tot en met 17 september op verschillende locaties is Oost-Londen.

Vervolgens zullen de eerste 5 modellen in de verkoop gaan. Het gaat hierbij om de Air Jordan I, Nike Blazer, Nike Air Presto, Nike Air Max 90 en Nike Air VaporMax. Deze krijgen een pre-release bij de NikeLab-winkels in New York City (9-13 september), Londen (18-22 september), Milaan (21-25 september) en Parijs (26-30 september). Vanaf november zal de gehele collectie te koop zijn via NikeLab en geselecteerde dealers.

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike

Virgil Abloh x Nike