Op welke aspecten kun je letten bij het kopen van een jas?

nieuwe jas

Ga jij shoppen voor een jas? Dan zijn er een paar aspecten waar je op kunt letten. Het gaat hierbij om jassen in het algemeen, niet specifiek om een winterjas. Let op zaken als het figuur van de jas, jouw taille en praktische zaken. Een paar tips om de perfecte jas te kiezen.

Waarom is het belangrijk de juiste jas te kiezen?

Een jas geeft je een bepaald imago. Door de juiste jas te kiezen, in een kleur die bij je past en die je vormen accentueert, krijg je een net imago. Daarnaast kun je het best letten op praktische zaken: waar moet je de jas voor gebruikt worden? Wil je deze ook naar kantoor kunnen dragen? Of wil je er een jurk onder dragen? Fiets je veel en moet er genoeg bewegingsruimte zijn? Wil je een jas met of zonder capuchon?

Al deze zaken zijn van invloed op de keuze van je jas. Denk bij de keuze voor een jas ook aan je figuur, je taille welke kleur je goed staat en welke extra’s de jas moet hebben. Als je nog niet goed weet welke jas juist is voor je, kun je een site als jas.nl raadplegen.

Een jas kopen die past bij je figuur

Bij aankoop van een jas is het heel belangrijk rekening te houden met je figuur. Welke jas past bij jouw figuur? Of een jas jou goed zal staan, hangt vooral af van het model van de jas.

Zo zijn er bijvoorbeeld enkel of double breasted jassen. Een double breasted jas is een jas met een dubbele rij knopen. Dat werkt heel goed voor mensen die lang en slank zijn. Het geeft je wat meer volume. Helaas lijkt het niet bij iedereen even mooi. Als je iets voller bent, kun je beter kiezen voor een enkel breasted jas. Dat is een jas met een enkele rij knopen of een bies. Dit slankt af en geeft een mooi effect. Daarnaast is het een goed idee te letten op de taillering van de jas.

De taillering

Weet je niet zo goed hoe jouw taille eruit ziet? Daar is een handige truc voor. Trek een aansluitend shirt aan en ga voor de spiegel staan. Bekijk de buitenlijn van jouw lichaam nauwkeurig. Heb je een duidelijke taille of is jouw taille juist wat rechter? Dit is van belang om te weten voor het uitkiezen van een jas.

Als je een recht figuur hebt, kun je het best kiezen voor een rechte of een licht getailleerde jas. De nieuwe jas legt dan de nadruk op je figuur. Mensen met een duidelijke taille kunnen het best kiezen voor een jas met een curve. We noemen dit ook wel een getailleerde jas. De nadruk komt dan te liggen op de vorm van het lichaam.

Je kunt bij de jas kiezen voor een ceintuur in de taille. Een riem legt de nadruk op de taille. Daarom is het minder geschikt voor iemand die meer volume heeft bij de buik. In de meeste gevallen heeft een jas lusjes in de zijnaad van de jas. Handig, maar de lusjes zitten niet altijd op de juiste hoogte. Daardoor lijkt het alsof de ceintuur wat vreemd geplaatst is. Als de lusjes niet op de goede plek zitten, is het een goed idee te laten verplaatsen.

Kleurrijk is helemaal in!

Dit jaar is een kleurrijke jas helemaal in. Kies voor een iets gewaagdere, of opvallende kleur. Als je niet zeker weet welke kleur het best bij jou past, kun je een kleurenwaaier of een kleurenkaart gebruiken. Het is belangrijk dat de jas een kleur heeft die goed werkt bij daglicht.

Daarom is het vaak ook moeilijk om in de winkel een jas te kopen. In de winkel hangt namelijk kunstlicht. Zodra je met je jas buitenkomt, zie je dat de kleur anders overkomt. Ga je voor een suède of leren jas? Dan kun je deze in je haarkleur nemen. Dat ziet er altijd prima uit.

Jas met of zonder zakken?

Kies je voor een jas met of zonder zakken? Natuurlijk is het handig als je wat spullen mee kunt nemen in je zak, maar het heeft wel gevolgen voor hoe je eruit ziet. Mensen die er iets langer en slanker uit willen zien, kunnen het best kiezen voor een jas zonder zakken. Een andere optie is een jas met verborgen zakken in de zijnaad.

Wie wat langer is, of slank is, wil misschien iets voller lijken. Dan zijn opgestikte zakken een goed idee. Zakken accentueren namelijk de lichaamsdelen die zich onder de zak bevinden. Kies je voor een jas met zakken op heuphoogte, dan benadruk je de vormen van je heupen. Zakken op borsthoogte zorgt ervoor dat de aandacht naar deze plaats gaan.

Hoe weet je nu of de zakken op de juiste plaats zitten? Dat is heel simpel: ga met de jas voor de spiegel staan en bedenk je of dit de plaats is waarvan je wilt dat er meer aandacht naar uitgaat. In sommige gevallen is een jas zonder zakken echt netter.

Een grote of een kleine kraag?

Een paar jaar geleden droeg iedereen een (nep)bontkraag. Het was helemaal in. Tegenwoordig maak je gewoon weer zelf de keuze. Een grote kraag is perfect voor mensen met een duidelijke persoonlijkheid of een redelijke lengte. Wie tenger en/of klein is, kan het best voor een smalle kraag kiezen. Een kleine kraag is meer in verhouding tot jouw lichaamslengte en volume.

nieuwe jas

nieuwe jas