Parts Project inspireert met The Future is Female

Parts Project - The Future is Female
ROSEMARIE TROCKEL, Beauty, 1995 (8 posters out of series of 12) – Copyright Rosemarie Trockel and VG Bild-Kunst, Bonn, 2018 (Foto: Gert Jan van Rooij)

Parts Project in Den Haag presenteert The Future is Female. Het tentoonstellingsconcept, dat bestaat uit werk van 13 vrouwelijke kunstenaars, laat de krachten van deze kunstenaars zien en is tegelijkertijd een roep om een open dialoog over kunst. De begeleidende teksten zijn geschreven door beeldend kunstenaar Twan Janssen.

De kunstenaars, waaronder Rosemarie Trockel, Lily van der Stokker, Katharina Grosse, Corita Kent en Rose Wylie, willen de kijker graag aanzetten tot nadenken met hun verscheidene werken. Persoonlijkheid en vrouwelijkheid dienen bij allen als inspiratiebron. Bovendien bevat hun kunst altijd een zeker autobiografisch element. De tentoonstelling ontrolt zich daarom als een verhaal rond thema’s zoals schoonheid, reizen, kindertijd en kind zijn.

Reflectie

De bezoeker van Parts Project wordt meegenomen langs de kunstwerken via een kijk- en leestocht. De teksten die Janssen bij deze werken maakte, zijn heel persoonlijk geworden en doorspekt van verwondering, jeugdherinneringen en dagelijkse terloopse gedachten (eigenlijk net als de kunst zelf dus). Het geeft je de mogelijkheid om met een andere blik naar de getoonde werken te kijken en na te denken over kunst, het leven, jezelf en een ander. De aanleiding voor deze tentoonstelling is trouwens de dialogen die ontstaan als reactie op de teksten over kunst die Janssen regelmatig op Facebook post.

Vrouwelijke kracht

De samenstellers van de tentoonstelling, Twan Janssen en Francis Boeske, vonden het hoog tijd om vrouwelijke kunstenaars naar voren te brengen. Zij erkennen het bijzondere van vrouwelijke kracht. Het gaat om een wereld waar machokrachten niet automatisch winnen. Twijfelen, vragen stellen, verwondering en openstaan voor verandering is hier belangrijker dan alles altijd zeker te weten.

Guerrilla Girls

Bovendien zien de samenstellers het ook als een taak om specifiek vrouwelijke kunstenaars te tonen, omdat de kunstwereld nog altijd gedomineerd wordt door mannen. Curator Francis Boeske gebruikte als uitgangspunt de nimmer aflatende ‘strijd’ van The Guerrilla Girls. Sinds 1985 toont deze feministische, anonieme en activistische kunstenaarsgroep aan hoe groot het verschil is tussen vrouwelijke en mannelijke kunstenaars. Door middel van posters en pamfletten dragen zij hun boodschap uit. Boeske brengt hun gedachtegoed graag over, maar in plaats van een aanklacht (‘The Art of Complaining’), is er nu een tentoonstelling van alleen vrouwelijke kunstenaars.

Deelnemende kunstenaars

De tentoonstelling laat werk zien van Yael Davids, Danielle Kwaaitaal, Rosemarie Trockel, Karin Sander, Lily van der Stokker, Katharina Grosse, Corita Kent, Lucia Tallova, Sylvie Fleury, Rose Wylie, Aase Seidler Gernes, Roos van Haaften en AnneMarie van Splunter.

The Future is Female is te zien t/m 15 juli 2018.

Parts Project
Toussaintkade 49
Den Haag

Openingstijden tijdens tentoonstellingen:
donderdag t/m zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur
zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Parts Project - The Future is Female
KATHARINA GROSSE, Untitled (Flag), 2013 (Foto: Gert jan van Rooij)