World Press Photo 2021 in Beeld en Geluid Den Haag

World Press Photo - Beeld en Geluid Den Haag
©Ralph Pace – California Sea Lion Plays with Mask (World Press Photo Contest 2021, Environment, Singles, 1st Prize)

Op 17 juli opent de jaarlijkse expositie van World Press Photo in Beeld en Geluid Den Haag. Het is voor de tweede keer dat deze fototentoonstelling wordt georganiseerd in het Haagse mediamuseum. Er zijn ruim 150 internationaal bekroonde foto´s te zien.

De World Press Photo 2021, de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd, doet opnieuw de hofstad aan. In Beeld en Geluid Den Haag worden vanaf volgende week indrukwekkende foto’s getoond in categorieën als Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu. Het afgelopen jaar was roerig en dat is terug te zien. Centraal in de tentoonstelling staan foto´s van de pandemie en protesten. In het bijzonder wordt de rol van jongeren in het agenderen van maatschappelijke kwesties uitgelicht. De expositie van World Press Photo sluit daarmee aan op de thema´s waarmee het museum zich ook bezighoudt. Bijvoorbeeld het toenemende belang van het individu als mediamaker.

Nadenken over het publieke debat en je rol daarin

Tom De Smet, directeur van Beeld en Geluid Den Haag zegt hierover het volgende: “Na het succes van vorig jaar zijn we trots om als Beeld en Geluid Den Haag voor de tweede keer de World Press Photo expositie te hosten. Kunnen zeggen én tonen wat je wilt is een grondrecht waar onze democratie op drijft. Beeld en Geluid Den Haag nodigt in haar museum bezoekers uit om mee te denken over de rol die zij, journalisten, fotografen, machthebbers en bedrijven innemen in het publieke debat. Met World Press Photo halen we opnieuw een gedroomde tentoonstelling in huis met unieke foto’s van een onvergetelijk jaar, gemarkeerd door de pandemie en protesten over sociale gerechtigheid.”

Ook World Press Photo onderschrijft het belang van het tonen van deze tentoonstelling in Den Haag. Joumana El Zein Khoury, executive director, World Press Photo: “The World Press Photo Exhibition 2021 showcases the stories that matter from one of the most important years in recent history. We are proud to have this exhibition on display in The Hague, an international symbol for peace and justice.”

Veilig bezoek aan de fototentoonstelling

Vanzelfsprekend zijn er allerlei maatregelen getroffen die ervoor zorgen dat de bezoeker optimaal van de tentoonstelling kan genieten. Om bezoekersstromen te reguleren en drukte bij de ingang te voorkomen, worden bezoekers gestimuleerd om online kaarten aan te schaffen. Er zijn specifieke tijdsloten te boeken. Verder zijn is er in het museum een eenrichtingsroute en zijn er volop desinfecterende middelen aanwezig. Tot slot kan er in een veilige anderhalve-meter opstelling gebruik worden gemaakt van de horeca.

De expositie van World Press Photo is te zien van 17 juli t/m 5 september 2021.

Beeld en Geluid Den Haag
Zeestraat 82
Den Haag

World Press Photo - Beeld en Geluid Den Haag
©Mads Nissen for Politiken/Panos Pictures – The First Embrace (Photo Contest 2021, World Press Photo of the Year Nominee, 1st Prize)
World Press Photo - Beeld en Geluid Den Haag
©Luis Tato for The Washington Post – Fighting Locust Invasion in East Africa (Photo Contest 2021, World Press Photo of the Year Nominee)
World Press Photo - Beeld en Geluid Den Haag
©Lalo de Almeida for Panos Pictures, for Folha de São Paulo – Pantanal Ablaze (World Press Photo Contest 2021, Environment, Stories, 1st Prize)
World Press Photo - Beeld en Geluid Den Haag
©Chris Donovan – Those Who Stay Will Be Champions (World Press Photo Contest 2021, Sports, Stories, 1st Prize)