At Home With Things van kunstenaar Zoey Frank

Zoey Frank
Windows in the Afternoon

Ben je deze week in Amsterdam en heb je tijd over? Loop dan eens langs Galerie Mokum aan de Oudezijds Voorburgwal. Daar kun je nog tot zondag de mooie tentoonstelling At Home With Things van de Amerikaanse schilder Zoey Frank bewonderen.

Galerie Mokum presenteert de eerste solotentoonstelling van Zoey Frank (1987). De schilderijen die er hangen zijn gemaakt naar aanleiding van een onderzoek over hoe de ruimtes in ons huis geleidelijk worden samengesteld. We verzamelen voorwerpen en deze hopen zich langzaamaan op. Bijvoorbeeld in hoeken van kamers, op bureaus en tafels en in garages en ateliers. Tussen ons en de voorwerpen die bij ons wonen ontstaat een soort intimiteit.

Van weinig waarde

Bij deze geleidelijke opeenhoping van spullen, gaat het niet per se om voorwerpen met een bepaalde waarde. Vaak zijn het eerder goedkope (wegwerp)producten die makkelijk vervangbaar zijn. De kleuren zijn vaak schreeuwerig en opvallend. We leven met deze voorwerpen en ze worden gebruikt in alledaagse situaties, zoals tandenpoetsen, de prullenbak gebruiken en iets uit de koelkast halen.

Heen en weer schuiven

De composities van Zoey Frank ontstaan gaandeweg. Ze reageert op de manier hoe voorwerpen steeds worden verplaatst en verschoven in het dagelijks gebruik. Dit proces van continue verandering is uiteindelijk duidelijk zichtbaar op haar schilderijen.

Kleur en licht

Frank werkt ook graag met licht. Elk moment van de dag en elk jaargetijde heeft een ander kleurenpalet. Voor de tentoonstelling At Home With Things heeft ze bij elk schilderij geëxperimenteerd met verschillende kleurbenaderingen. Het werk Dinner Party heeft bijvoorbeeld een bijzonder neutraal kleurenpalet, terwijl Peter’s Desk juist elke kleur zo verzadigd mogelijk is aangebracht. De schilderijen Red Still Life en Blue Still Life zijn daarentegen maar uit een enkele kleur opgebouwd.

Over de schilder

Zoey Frank heeft de opleiding tot klassiek schilder gevolgd aan de Gage Academy of Art in Seattle. Daarna heeft ze haar master in Fine Arts behaald aan de Laguna College of Art and Design in Californië. Tot nu toe heeft de Amerikaanse diverse eervolle onderscheidingen gekregen en verscheidene prijzen gewonnen. Ook is haar werk gepubliceerd in tijdschriften, zoals Fine Art Connoisseur, American Art Collector, the International Artist’s Magazine, Artist’s Magazine en Southwest Art Magazine.

At Home With Things is nog te bewonderen tot 8 oktober 2017.

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334
Amsterdam

Maandag t/m woensdag: op afspraak

Zoey Frank
Bathroom Sink
Zoey Frank
Blue Berries
Zoey Frank
Diner Party
Zoey Frank
Peter’s Desk
Zoey Frank
Red Still Life
Zoey Frank
Window at Night
Zoey Frank
Zoey Frank