Recensie: Dirk-Jan Hoek – Mao’s Mussen

alle mussen moeten dood

De Chinese partijleider Mao Zedong kwam ooit op het domme idee dat alle mussen in China dood moesten omdat deze vogels slecht zouden voor de oogsten.

Uit angst voor represailles voerden de Chinezen dit beval uit, met desastreuze gevolgen. Alle oogsten werden vernietigd door sprinkhanen (die normaal gesproken door mussen worden gegeten). Hierdoor stierven heel veel Chinezen door hongersnood.

Striptekenaar Dirk-Jan Hoek verwerkte deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis tot een klein verhaal over de onderwijzer en vogelliefhebber Dong Tjong. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om mussen te doden en verstopt de vogeltjes op zijn zolder. Dat zoiets niet goed kan gaan mag duidelijk zijn.

De Speld

Dirk-Jan Hoek, die ook schrijft en tekent voor De Speld, heeft een mooie, klassieke tekenstijl waarbij hij maar weinig lijnen nodig heeft om zijn figuren weer te geven. Door middel van strepen werkt hij knap met licht en donker. Dat hij ook gedetailleerder kan tekenen laat hij zien op de tekeningen die de hoofdstukken in dit boek inluiden. Deze tekeningen hebben wel wat weg van de stijl van Daniel Clowes.