Reflex Amsterdam presenteert werk van Gregory Crewdson

Reflex Amsterdam - Gregory Crewdson
Gregory Crewdson – Jim’s House of Shoes 2021-2022  (Alle afbeeldingen © Gregory Crewdson, courtesy Reflex Amsterdam)

Vanaf 11 maart is in Reflex Amsterdam een expositie te zien van Gregory Crewdson. Met Eveningside toont de galerie zijn nieuwste werk. De Amerikaanse fotograaf staat bekend om zijn cinematografische stijl met intrigerende en tot in het kleinste detail geënsceneerde foto’s.

In de solotentoonstelling Eveningside (2021-2022) laat Crewdson momenten van beschouwing zien binnen de beperkingen van het alledaagse leven; op werkplekken en op momenten net buiten die werkstructuren. De personages op de foto’s zijn schaars en vaak te zien door winkelruiten, in spiegelreflecties of gepositioneerd te midden van hun dagelijkse routine bij een spoorbrug, deuropening, veranda, bank, beautysalon, supermarkt of op straat in Amerikaanse buitenwijken.

Film noir

De fotograaf brengt het zichtpunt dichter bij de personages en speelt met licht en donker. Met speciale effecten, zoals mist, regen, rook en waas, en een uitgebreid productie- en lichtteam realiseert hij een monochroom palet. Het resultaat is een rijke gotische sfeer, die doet denken aan film noir en klassieke films, maar met de mogelijkheden en helderheid van de meest actuele techniek in digitale fotografie. Eveningside omvat 20 digitale pigment prints van 87.6 x 116.8 cm.

Over de kunstenaar

Gregory Crewdson (1962) is geboren in Brooklyn, New York. Hij volgde een opleiding aan SUNY Purchase en Yale School of Art, waaraan hij momenteel als hoogleraar fotografie is verbonden. Crewdson is al meer dan dertig jaar actief als beeldend kunstenaar en zijn oeuvre is omvangrijk en alom geprezen.

Hij exposeert wereldwijd in de meest toonaangevende galeries en musea, waaronder het MoMA in New York, Art Institute of Chicago, Los Angeles County Museum of Art, Victoria & Albert Museum in Londen, Gallerie d’Italia in Turijn en Fotomuseum Den Haag. Met zijn speelfilmachtige methodiek vertelt hij een verhaal in één beeld. Daarbij worden fotografie en film samengebracht.

Ook in Reflex, the Residence

Reflex Amsterdam presenteert tijdens de expositie in de galerie ook in haar tweede locatie Reflex, the Residence een selectie foto’s uit de series Beneath the Roses (2003-2008) en Cathedral of the Pines (2013-2014). Daarnaast is onlangs het boek Eveningside verschenen. Dit boek bestaat uit 3 onderdelen en biedt een unieke blik op de werken die Crewdson het afgelopen decennium (2012-2022) produceerde.

Gregory Crewdson | Eveningside
11 maart – 6 mei 2023

Reflex Amsterdam
Weteringschans 79A
Amsterdam

Reflex Amsterdam - Gregory Crewdson
Gregory Crewdson – Madeline’s Beauty Salon 2021-2022
Reflex Amsterdam - Gregory Crewdson
Gregory Crewdson – Morningside Home for Women 2021-2022
Reflex Amsterdam - Gregory Crewdson
Gregory Crewdson – The Shed 2013
Reflex Amsterdam - Gregory Crewdson
Gregory Crewdson – Untitled 2003-2008