Review: DJI Osmo Action 4

DJI Osmo Action Review

DJI is van vele markten thuis. Zo maken ze geweldige drones, waarmee wij recent het luchtruim bestegen, maar ook microfoons, gimbals en camera’s. In deze laatste categorie ging ik aan de slag met de DJI Osmo Action 4, een opvallende action camera met een scala aan indrukwekkende functies die zowel avonturiers als vloggers zullen aanspreken.

Ja, we hebben tegenwoordig allemaal een briljante camera bevestigd aan een telefoon in onze broekzak, maar wanneer je focus op video-opnamen ligt, dan moet je toch verder kijken. De Action Camera’s van DJI’s Osmo begeven zich vooral op het extreme vlak: een camera voor op je skihelm of aan je rugzak tijdens het beklimmen van een berg. Of als dashcam in je auto en in de hand tijdens de meest indrukwekkende reizen die je maakt. Hierin slaagt de DJI Osmo Action 4 enorm!

Krachtig genoeg voor de taak

Actiecamera’s hebben de afgelopen jaren een indrukwekkende evolutie doorgemaakt en de DJI Osmo Action 4 vormt geen uitzondering op deze trend. Werkelijk alle specs zijn hier! Van zijn 4K-video met 120 fps, gezichtsveld van 155 graden, RockSteady- en HorizonSteady-stabilisatie, 10-bits D-Log M-kleurprofiel tot zijn batterijduur tot wel 2 uur, is deze camera een waar vlaggenschipproduct. Cool is dat de camera ook vrij in te stellen is en diverse niveaus voor zijn groothoeklens kan instellen. Wil je alles zien of het breedste plaatje met de minste vervorming? Het is niet moeilijk met deze Action Cam. Toch is de DJI Osmo Action 4 niet alleen geschikt voor extreme sporters, maar biedt het ook een uitstekende oplossing voor vloggers die content willen creëren voor platforms als YouTube, Instagram en TikTok. De automatische rotatiefunctie voegt hieraan nog meer flexibiliteit toe.

Unboxing en Accessoires

Bij het unboxen van de DJI Osmo Action 4 ontdek je de camera en een scala aan accessoires. De Adventure Combo-bundel, die ik kreeg geleverd, is een aanrader, omdat deze niet alleen de actiecamera bevat, maar ook diverse handige accessoires, zoals een beschermend frame, een uitschuifbare selfiestick, lensbeschermers, drie verschillende quick release adapters, waarvan één aan de je dashboard plakt, plus drie batterijen en een externe oplaadcassette die tevens dienst kan doen als powerbank. Zoals met de drones weten we dat batterijen er rap doorheen kunnen gaan, zeker wanneer je langere perioden filmt en dus biedt het een charge pack waarmee je drie accu’s tegelijk kunt opladen. DJI heeft duidelijk gedacht aan de behoeften van gebruikers en biedt een complete set voor diverse situaties. Niet inbegrepen, maar wel nuttig zijn accessoires om de camerabehuizing aan je rugzak te bevestigen, zodat je zo gemakkelijk filmt, terwijl je de meest prachtige steden verkent.

Ontwerp en Materialen

Op het eerste gezicht lijkt de DJI Osmo Action 4 op zijn voorganger, maar dat is waar de gelijkenissen eindigen. Het modulaire ontwerp van de Action 2 is verlaten ten gunste van het uitstekende magnetische bevestigingssysteem voor accessoires. Dit systeem is niet alleen handig, maar is met deze generatie nog steviger en veiliger geworden. Zodra de camera op zijn mount vastklinkt zal deze niet wiebelen of loskomen, tenzij jij daarvoor kiest. Het compacte formaat van 70,5 × 44,2 × 32,8 mm en het gewicht van 145 gram maken de camera handzaam. Dit model behoudt de dubbele touchscreen-schermen van de vorige generatie, wat handig is voor vloggers. Het 2.25-inch achterste scherm en 1.4-inch voorscherm zijn intuïtief en bieden flexibiliteit bij het vastleggen van content. Het is echter belangrijk op te merken dat externe microfoons lastig kunnen zijn wanneer de camera verticaal wordt gebruikt met een selfiestick, vanwege de positie van de aansluiting naast de USB-C-poort. Een ander positief aspect van het ontwerp is de vervangbare lensdop, die gemakkelijk te demonteren is en hoogwaardige bescherming biedt zonder de beeldkwaliteit te beïnvloeden. Hoewel het systeem effectief is, zou een beschermingssysteem van robuustere materialen de camera nog beter maken. Al je video’s gaan gemakkelijk naar een SD kaart en zijn daar ook zonder software van af te halen op elke gangbare PC.

Krachtige specs voor verbluffend resultaat

DJI Osmo Action Review

Hoewel de DJI Osmo Action 4 enkele functies mist die concurrenten bieden, blinkt hij uit in intuïtieve bediening en stabilisatie. De camera heeft een 1/1.3-inch sensor met een groot diafragma van f/2.8 en een groothoek FOV van 155°, wat resulteert in verbluffende beelden. De beschikbare video-opnamemodi zijn indrukwekkend en bieden veelzijdigheid voor verschillende toepassingen. De stabilisatie modi zijn een hoogtepunt en iets wat ik veelvuldig kon inzitten. Zo elimineert RockSteady 3.0 trillingen en behoudt HorizonSteady de horizon – nou – steady, zelfs bij 360° rotatie. Horizon Balanceren handhaaft de horizonlijn, zelfs bij een helling van maximaal 45°. Deze functies, samen met de indrukwekkende stabilisatie van RockSteady, maken deze camera perfect voor vloggers en actie-enthousiasten. Maar ook een fraaie zonsondergang op het strand komt sprankelend voor de boeg met de DJI Osmo Action 4.

Gebruikerservaring en Beeldkwaliteit

De DJI Osmo Action 4 onderscheidt zich van traditionele actiecamera’s door zijn veelzijdigheid. Naast de gebruikelijke actiesporten is deze camera ideaal voor vloggers die horizontale of verticale content willen maken. De beeldkwaliteit bij goede belichting is indrukwekkend, hoewel het dynamisch bereik enigszins beperkt is. De nieuwe sensor presteert goed bij nachtopnames, waardoor het mogelijk is om stabiele beelden zonder statief vast te leggen. De verbeterde beheersing van het dynamisch bereik zorgt voor natuurlijke beelden, zelfs in uitdagende situaties. RockSteady-stabilisatie overtreft de verwachtingen en zorgt voor vloeiende video’s in bijna elke situatie. De geïntegreerde microfoons presteren beter dan die van veel concurrenten, hoewel voor optimale audio nog steeds een externe microfoon nodig kan zijn. Het systeemmenu kan echter verwarrend zijn en minder ervaren gebruikers kunnen moeite hebben om toegang te krijgen tot geavanceerde functies.

Batterijduur en Opladen

Eerder noemde ik al het pakket waar extra batterij en een charging dock in zitten en deze zijn nodig. De DJI Osmo Action 4 biedt een batterijduur van ongeveer 2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het oververhittingsprobleem dat vaak actiecamera’s beïnvloedt, wordt goed aangepakt en vormt zelden een beperking voor het gebruik van de camera. Het – in mijn pakket  meegeleverde – laadsysteem is uitstekend en biedt de mogelijkheid om drie batterijen tegelijk op te laden. Snelladen zorgt ervoor dat je binnen 80 minuten weer tot 18% van de batterijcapaciteit kunt opladen, waardoor je minimaal 90 minuten filmopnamen kunt maken. De DJI Osmo Action 4 is verkrijgbaar in twee bundels, de Standard Combo voor €429 en de Adventure Combo voor €529, die beide een reeks accessoires bevatten.

Conclusie

Onderaan de streep biedt de DJI Osmo Action 4 een indrukwekkende combinatie van functies en flexibiliteit voor een verscheidenheid aan gebruikers, variërend van avontuurlijke sporters tot vloggers. Met uitstekende beeldstabilisatie, intuïtieve bediening en een lange batterijduur, overtreft deze actiecamera de verwachtingen. De mogelijkheid om horizontale en verticale content te maken, samen met het handige magnetische bevestigingssysteem voor accessoires, maakt de DJI Osmo Action 4 een waardevolle keuze voor contentmakers. Hoewel het enkele kleine tekortkomingen heeft, zoals een beperkt dynamisch bereik en soms verwarrend menu, biedt deze camera over het algemeen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is het een waardevolle aanvulling op de wereld van actiecamera’s.

Sander Noordijk

DJI Osmo Action Review

DJI Osmo Action Review